Adele bleef niet ‘someone like you’

Recensie
Tottenham is een wijk in het noordoosten van Londen. Behalve de voetballende Hotspurs komt ook zangeres Adele ervandaan. Haar leven is nu geboekstaafd. Eind juni gaf ze na vijf jaar weer eens een concert. En wat voor een. 65.000 mensen waren ervan getuige in het Londense Hyde Park. Eigenlijk verbaast de loopbaan en bekendheid van Adele. Ze maakte in vijftien jaar slechts vier albums, de genummerde platen 19, 21, 25 en 30. Dat waren sterke schijven met handenvol ijzersterke songs. Ze schreef ze goeddeels zelf en haar verhaal was geloofwaardig. Meisje wordt wereldster en blijft gewoon.
Herman Veenhof
vrijdag 5 augustus 2022 om 04:20 aangepast 07:15
Afbeelding
beeld / afp Valerie Macon

Toch domineerde de laatste jaren vooral het niet-zingen in het nieuws. Het lijkt erop alsof Adele het lot van haar moeder kopieerde. Ze werd opgevoed door een alleenstaande vrouw en geplaagd door sterfgevallen en verbroken relaties. Adeles moeder was achttien toen Adele geboren werd. Toen Adele drie jaar was, gingen haar ouders uit elkaar. Adele groeide hierna verder op bij haar moeder en stiefvader. In 2012 kreeg ze zoon Angelo James. Haar ex-man Simon Konecki (de scheiding was langdurig en pijnlijk en pas op 4 maart 2021 een feit) blijft uit de publiciteit en verscheen onlangs wit gebroekt in tennisstad Wimbledon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.