Paul McCartney is 80 en totaal relevant

Recensie
Wie hem bezig zag op het Britse popfestival Glastonbury 2022, kon verbazing niet onderdrukken. Hier stond een man van tachtig die zich de ouderdom niet schaamt, maar buitelt van muziekplezier.
Herman Veenhof
vrijdag 5 augustus 2022 om 07:16
Paul McCartney
Paul McCartney beeld epa

Paul McCartney is de naam. Hij is niet de oudste ex-Beatle. Drummer Ringo Starr, die met geverfde haren in een sportzaal vertoeft, met fruitsap als stoutste versnapering, werd 82 op 7 juli. Maar toch. Op 25 juni speelde Macca bijna drie uur, voor ruim honderdduizend mensen, live uitgezonden door de BBC. The Guardian wijdde er een commentaar aan, waarin de hoofdredactie sprak van een ‘staatsaangelegenheid’, van niet minder grote orde dan het platina regeringsjubileum van koningin Elizabeth.

McCartney voerde 38 songs uit en er waren echt memorabele momenten, zoals het virtuele duet met John Lennon in ‘I’ve Got A Feeling’. Dat was een single in 1970, de filmbeelden en het geluid waren technisch opgeknapt door Peter Jackson, de regisseur van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.