Ook zonder blues was Muskee eigenzinnig

Recensie
Nederland werd steeds dommer, vond hij in zijn laatste jaren. Het was maar een van de onwrikbare meningen van Harry ‘Cuby’ Muskee.
Herman Veenhof
donderdag 28 juli 2022 om 11:59 aangepast 13:05
Afbeelding
beeld nd

Harry Muskee (1941-2011) woonde in een boerderij te Grolloo en was vanaf 1966 de zanger en schrijver van Cuby + (of & The) Blizzards, een Drentse bluesgroep met in de beginfase ook Herman Brood, als pianist, en Eelco Gelling, meestergitarist. Niet minder belangrijk waren bandleden als Willy Middel, Hans Waterman, Hans La Faille, Herman Deinum en Helmig van der Vegt. ‘Cuby’ en zijn groep maakte een handvol betekenisvolle platen, gingen uiteen in 1974 en maakten in 1995 en in 2009 comebacks, met nieuwe platen. Bij de laatste, Cats Lost was het oude vuur mede dankzij hulptroepen terug.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.