Een toren te hoog

Recensie
In de Grote Kerk van Elst staan twee sterk verschillende orgels. Allereerst het grote orgel met 29 stemmen, in 1953 gebouwd door Gerrit van Leeuwen. Een van de vroegste en meest karakteristieke voorbeelden van de zogenaamde neobarokke orgelbouw. Opvallend is het grote aantal tongwerken op hoofdwerk (drie) en pedaal (vier).
Roel Sikkema
donderdag 28 juli 2022 om 09:10 aangepast 12:53
Afbeelding
beeld nd

Sinds 2019 heeft de kerk ook een Engels koororgel. Op de twee orgels speelt IJsbrand ter Haar een origineel programma. Hij stelde twee blokken samen. Allereerst van werken die ongeveer tussen 1940 en 1945 zijn ontstaan. 

Daarnaast twee werken uit de barokke tijd, Ach wir armen Sünder van Weckmann en Bachs Toccata, Adagio & Fuge in C-Dur. Muziek die prima op dit orgel klinkt. Dat geldt ook het eerste blok met werk van Alain, Distler en Bijster, wiens Fantasia e Fuga, over Psalm 68 klinkt. Tussen beide blokken laat Ter Haar het Walkerkoororgel horen in een werk van Stanford. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.