Het nieuwe werk van Adrian Snell is een indringende trilogie over hoop in lijden

Recensie
Het is een paar jaar stil geweest rond de befaamde Britse muzikant Adrian Snell. Geen wonder, als je ziet waar hij nu mee op de proppen komt: een muzikale trilogie van maar liefst veertig (!) nummers.
Harco Ploegman
donderdag 28 juli 2022 om 09:00 aangepast 17:17
beeld

Met Kintsugi, The Art Of Precious Scars vertelt Snell muzikale verhalen over hoe ondanks gebrokenheid en dwars door de barsten van het bestaan licht en hoop op een betere toekomst schijnt. 

Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarbij een gebroken voorwerp (meestal van keramiek) wordt gebruikt om iets nieuws te maken. Snell vond dit zulke mooie symboliek dat hij besloot er een trilogie aan albums aan te wijden. 

Op zijn kenmerkende wijze vervlecht Snell instrumentale nummers met gezongen nummers. Nieuw zijn elektronische invloeden, soms zelfs dansbare beats. Tussendoor zijn er steeds pianasongs te horen die Snell op zijn eigen piano opnam. Niet alle muziek en thematiek is zwaar. Zo gaat het kleine pianoliedje ‘Maya Grace’ over zijn eerste kle..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.