John Scofield is een perfecte begeleider van zichzelf

Recensie
John Scofield begon als gretige jonge muzikant in de band van Miles Davis. Inmiddels maakt de 70-jarige gitarist al decennialang zijn eigen albums, in trioverband of met gelegenheidsensembles. Scofield heeft een persoonlijke, herkenbare stijl van spelen ontwikkeld: zijn elektrische-gitaargeluid is licht vervormd, maar klinkt verfijnd zelfs als hij het podium deelt met een stevig groovende band.
Johan Bakker
vrijdag 15 juli 2022 om 02:00
beeld nd

Het pas verschenen John Scofield is zijn eerste volledige soloalbum. Net als veel andere muzikanten werd Scofield tijdens de lockdowns teruggeworpen op zichzelf en ontdekte hij het plezier in het improviseren op ter plekke gecreëerde loops. 

Net als op zijn eerdere cd’s put Scofield uit vele muziekbronnen: jazz, blues, rock en country. Vaak betreft het nummers die hij vaker opnam, traditionals als ‘Danny Boy’ en ‘You Win Again’ of eigen composities zoals ‘Mrs. Scofield’s Walz’. Het resultaat is een met veel liefde gespeelde verzameling van dertien nummers, die het vakmanschap van de gitarist onderstrepen. 

+ John Scofield is een perfecte begeleider van zichzelf 

+ bezonken, instrumentale versies van traditionals uit verschillende genres

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.