Een mooie combinatie van bekende en minder bekende vioolconcerten

Recensie
Théotime Langlois de Swarte verstaat de kunst om virtuoos viool te spelen alsof het hem geen enkele moeite kost. Hoewel de muziek allemaal al in de achttiende eeuw is bedacht, geeft de Franse violist de indruk dat hij vrijelijk staat te improviseren op zijn authentieke Jacob Steiner.
Johan Bakker
vrijdag 15 juli 2022 om 01:00
beeld

Op zijn prachtige nieuwe album voert De Swarte vijf vioolconcerten uit met het gerenommeerde Franse gezelschap Les Ombres. De musici zouden zo weggelopen kunnen zijn uit de periode waarin Antonio Vivaldi (1678-1741) en de door hem beïnvloede Jean-Marie Leclair (1697-1764) en Pietro Antonio Locatelli (1695-1764) hun vreugdevolle muziek componeerden. 

Het barokgezelschap Les Ombres voorziet de concerten van verfijnde, elegante en warmbloedige beddingen, waarmee ze De Swarte alle ruimte geven voor zijn inventieve viool-acrobatiek. De Swarte grijpt die mogelijkheid met beide handen aan en speelt de vijf vioolconcerten met hartstocht en urgentie. Dit uitstekend opgenomen album bewijst hoe meeslepend goed-gespeelde barokmuziek kan zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.