Op bezoek in Ahoy: Op North Sea vloeien jazz en gospel samen

Achtergrond
In het verbouwde Ahoy was het voor de bezoekers van North Sea Jazz soms zoeken naar de goede zaal. Wie naar religieuze accenten zoekt op het festival, hoeft niet ver te zoeken: God is nooit ver weg in de jazz.
Johan Bakker
zaterdag 9 juli 2022 om 19:35
Lizz Wright tijdens haar optreden op North Sea Jazz afgelopen vrijdag.
Lizz Wright tijdens haar optreden op North Sea Jazz afgelopen vrijdag. beeld Ron Beenen

Rotterdam

Al tijdens het derde nummer op North Sea Jazz, afgelopen weekend in Rotterdam, zingen enkele backing vocalisten uitbundig ‘Hallelujah’. Gospel is dan ook nadrukkelijk aanwezig als kiemcel van veel muziek op dit festival dat driemaal 30.000 bezoekers heeft getrokken. Om te beginnen bij trompettist en toetsenist Philip Lassiter, die met zijn band een overrompelend eerbetoon brengt aan de vier jaar geleden overleden trompettist Roy Hargrove. Lassiter voerde ooit de blazerssectie aan van de New Power Generation-begeleidingsband van Prince. Daar leerde hij de Nederlandse saxofonist Candy Dulfer kennen die als verrassing het podium komt opgelopen en zo bijdraagt aan de muzikale vreugde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.