Diversiteit als kracht én achilleshiel

Recensie
Een enkele blik op de tracklist van dit tributeproject leert je gelijk een paar dingen. Allereerst dat een grote groep gospelartiesten, van relatief obscuur tot wereldster, veteraan Randy Stonehill hoogacht. Daarnaast dat zijn repertoire veelzijdiger is dan wellicht gedacht. Wat heet: het is ondoenlijk om een project als dit tot in detail te beschrijven in beperkte ruimte. Daarvoor is het te veelkleurig (de titel is goed gekozen) en te lijvig: liefst 23 tracks uit een 50-jarige loopbaan. Een crowdfunding zorgde voor een fraai verzorgd artwork en boekwerkje, compleet met beschouwingen. De grootste aandacht zal (terecht) gaan naar de vertolkingen door (soms oude) bekenden.
Leon van Steensel
vrijdag 1 juli 2022 om 04:21
a
a beeld a

Deze liedkeuzes laten veel ruimte voor verrassingen. Grote hits bleven uit voor Larry Norman-protegé Stonehill en zelfs concertklassieker ‘Shut De Do’ ontbreekt hier. Matthew Wards vertolking van ‘Your Love Broke Through’ hoort bij de meest voorspelbare bijdragen. Nee, dan ‘Lung Cancer’. Het slaat twee vliegen in één klap: enigmatische rock die Kevin Max op het lijf geschreven is en een goed voorbeeld van het tekstueel gedurfdere en guitige vroege materiaal van Stonehill. Verrassend is ook de keuze van Michael W. Smith voor het oldskool ‘I’ve Got News For You’ en de soms wat krakende gospelblues versie van ‘Hope And Glory’ door Dave Perkins.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.