Zanger en componist Henny Vrienten overleden: ‘Hoe ouder, hoe minder ego’

Achtergrond
Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie maandag via concertorganisator MOJO laten weten. Een doodsoorzaak is niet gemeld, maar Vrienten was al langere tijd ziek.
Herman Veenhof
maandag 25 april 2022 om 17:03
Henny Vrienten beschouwde zichzelf 'als een culturele katholiek met een calvinistisch werkethos'.
Henny Vrienten beschouwde zichzelf 'als een culturele katholiek met een calvinistisch werkethos'. beeld anp / Sander Koning

Amsterdam

Vrienten stond aan de wieg van een documentaire over het ouder worden van popmuzikanten en de vraag of en hoe lang doorgaan verantwoord is, tussen speelplezier en een karikatuur van jezelf worden. Vrienten zelf kwam in Tot de laatste snik?! niet meer voor. Bij de uitzending in januari dit jaar was hij al ziek. In de docu was wel een grote rol weggelegd voor Jan Rot, die vrijdag jl. overleed.

De documentaire kende een vraag- en uitroepteken, in die volgorde. Zo verliep ook het leven van Henny Vrienten zelf. Hij schreef piepjong nog nummers voor The Cats en speelde als basgitarist bij Boudewijn de Groot.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.