Boeiend en uiterst muzikaal uitgevoerd door violiste en pianist

Recensie
‘Transparant, galmend en vol boventonen’, helder als glas, kortom ‘kraakhelder’. Zo omschrijft Jellantsje de Vries de klank van de viool die ze op deze debuut-cd laat horen. Het is dan ook een bijzonder type, een zogenaamde Hardangerviool.
Roel Sikkema
donderdag 21 april 2022 om 17:01
Afbeelding
beeld

Dit instrument, waarop vooral Noorse volksmuziek wordt gespeeld, onderscheidt zich van een ‘gewone’ viool doordat die naast de vier melodiesnaren ook nog (meestal vier) resonantiesnaren heeft. Deze trillen mee met de melodiesnaren en versterken zo de klank. Dat levert een galmender en helderder klank op. Ze laat dat horen in allereerst een improvisatie op een Noorse volksmelodie en daarna werken van Ruth Crawford Seeger, Carl Nielsen, John Cage en in ‘Terug ... opnieuw beginnen’ van Klaas de Vries, haar vader. Het langste en indrukwekkendste stuk op dit album. Opvallend is dat elk van deze werken voor een deel door volksmuziek lijkt te zijn geïnspireerd. Even opvallend zijn de technische hoogstandjes die vooral in het werk van Nielsen en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.