Boeiend en uiterst muzikaal uitgevoerd door violiste en pianist

Recensie
‘Transparant, galmend en vol boventonen’, helder als glas, kortom ‘kraakhelder’. Zo omschrijft Jellantsje de Vries de klank van de viool die ze op deze debuut-cd laat horen. Het is dan ook een bijzonder type, een zogenaamde Hardangerviool.
Roel Sikkema
donderdag 21 april 2022 om 17:01
Afbeelding
beeld

Dit instrument, waarop vooral Noorse volksmuziek wordt gespeeld, onderscheidt zich van een ‘gewone’ viool doordat die naast de vier melodiesnaren ook nog (meestal vier) resonantiesnaren heeft. Deze trillen mee met de melodiesnaren en versterken zo de klank. Dat levert een galmender en helderder klank op. Ze laat dat horen in allereerst een improvisatie op een Noorse volksmelodie en daarna werken van Ruth Crawford Seeger, Carl Nielsen, John Cage en in ‘Terug ... opnieuw beginnen’ van Klaas de Vries, haar vader. Het langste en indrukwekkendste stuk op dit album. Opvallend is dat elk van deze werken voor een deel door volksmuziek lijkt te zijn geïnspireerd. Even opvallend zijn de technische hoogstandjes die vooral in het werk van Nielsen en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.