Reinder IJmker over zijn vrouw Kinga Bán: ‘Haar documentaire is voor mij een sluitstuk’

Interview
Zangeres Kinga Bán van christelijke zanggroep Sela overleed op 6 mei 2019 toen ze 37 was. Op zondag 6 en 13 november zendt KRO-NCRV in twee delen de documentaire ‘24 uur met Kinga Bán’ uit, die eerder al in een aantal bioscopen te zien was. Reinder IJmker is de man van Kinga Bán en ziet de documentaire en het boek als een afronding van het muzikale werk van zijn vrouw. ‘De documentaire helpt me niet bij het verwerken, maar wel met het accepteren.’
Ilse Brandemann
zaterdag 5 november 2022 om 19:41
Zangeres Kinga Bán (beeld uit de documentaire)
Zangeres Kinga Bán (beeld uit de documentaire) beeld KRO-NCRV

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in april.

Haar stijl is naar eigen zeggen ‘zonder poeha’, maar ze filmt wel graag excentrieke mensen. Wat was er voor filmmaker Willemijn Goos dan zo bijzonder aan Kinga Bán? Helemaal aan het begin van de documentaire geeft Goos zelf antwoord: ‘Ze was fysiek kwetsbaar en gebroken, maar haar carrière zat op een hoogtepunt. Ze haalde er het beste uit.’ 

Dat is te zien in de documentaire die gemaakt is over een dag uit het leven van Bán: 15 februari 2019. De zangeres maakt zich klaar voor een concert in Alphen aan den Rijn die avond. De kijker ziet beelden van een vrouw die in zichzelf praat, om haar eigen grapjes lacht, ziek is, zingt met volle teugen, zich mooi maakt met make-up en zich met haa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.