In de voetsporen van Debussy en Mozart: ‘Dit is een muzikale snoepwinkel’

Interview
Een jazzpianist die aan het werk gaat met klassieke musici. Dat leverde twee bijzondere pianoconcerten op.
Johan Bakker
dinsdag 19 april 2022 om 14:16
Pianist Rembrandt Frerichs (tweede van links), percussionist Vinsent Planjer (rechts), contrabassist Dominic Seldis (derde van rechts) en de leden van het Alma Quartet.
Pianist Rembrandt Frerichs (tweede van links), percussionist Vinsent Planjer (rechts), contrabassist Dominic Seldis (derde van rechts) en de leden van het Alma Quartet. beeld Allard Willemse

Drie jaar geleden werd pianist en componist Rembrandt Frerichs (1977) uitgenodigd door altviolist Michael Gieler van het Concertgebouworkest. Of hij zin had om een bijdrage te leveren aan het samenwerkingsproject ‘de IJ-salon’ in het Muziekgebouw aan het IJ. Frerichs, die al een tijdje rondliep met genre-overstijgende ideeën had daar wel oren naar. 

Hij besloot twee pianoconcerten te componeren voor piano, strijkers en percussie. Opvallend aan deze werken is dat de piano- en percussiepartijen op papier nog niet ingevuld zijn. Deze week verschijnt het album Rembrandt Frerichs: Piano Concertos nos. 1 en 2 waarop naast Frerichs zelf percussionist Vinsent Planjer, contrabassist Dominic Seldis en het Alma Quartet de nieuwe stukken uitvoeren.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Simon Stelling speelt al 40 jaar op een Steinmeyer-orgel. ‘Ik heb het voor de poorten van de hel weggesleept’

In een kerk zevenenveertig jaar organist zijn, hoe houd je dat vol? Simon Stelling, verbonden aan de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, weet het wel: kom uit je ivoren toren en geef mensen ruimte.

Afbeelding

Postume groet van dr. John is in stijl

dr. John (overleden in 2019) liet een album achter dat een van zijn beste is. De lome jazz, soul en stampende blues van zijn thuisstad New Orleans klinkt overal doorheen.

Afbeelding

Van Belles koormuziek doet wat met je

Organist/componist Wouter van Belle schreef in coronatijd dit werk voor één zanger en orgel. Een welluidend werk, dat niet alleen weemoedig, maar ook opgewekt en juichend klinkt.

Afbeelding

Album vol variëteit aan instrumenten en klanken

Componiste Bianca Bongers (35) is gefascineerd door het omzetten van vormen in muziek. Dat resulteert in een grote variëteit aan instrumenten en klanken.

Afbeelding

Prachtig album vol dansen van Chopin

Tijdens de laatste corona-lockdown kwam pianist Maurice Lammerts van Bueren op het idee om alle 57 van Chopin bekende mazurka’s op te nemen. Het resultaat is een prachtig album.

Afbeelding

Sietze de Vries laat het orgel van de Der Aa-kerk klinken op de hem eigen, karakteristieke wijze

Het orgel van de Der Aa-kerk in Groningen is geliefd, maar ook omstreden. In zekere zin kun je spreken van twee orgels, die Sietze de Vries beide laat klinken op de hem eigen, karakteristieke wijze.