Grote schoonheid van sopraan en orgel

Recensie
Wie houdt van muziek van Hendrik Andriessen, en daarnaast graag wat onbekende werken hoort, kan goed terecht bij een nieuwe cd van Brilliant Classics. Organist Matthias Havinga en sopraan Klaartje van Veldhoven hebben voor dit label muziek uitgezocht die, behalve de werken van Andriessen, niet eerder op cd zijn opgenomen. De titel van de cd is Miroir de Peine, ‘Spiegel van Pijn’. Het is een van de mooiste werken van Andriessen, waarin vijf stadia in de lijdensweg van Christus worden belicht vanuit het perspectief van moeder Maria. Helaas is in het booklet de tekst van het lied alleen in het Frans afgedrukt, maar Christus’ lijdensweg wordt in het lied verbonden met herinneringen van Maria aan zijn jeugd. De worsteling van een moeder die haar zoon ondraaglijk ziet lijden, eindigt in de compositie groots als Maria in de slotregels haar rol als vereerde moeder Gods van de christenheid aanneemt, op het orgel schitterend uitgebeeld door Matthias Havinga. Deze zeer getalenteerde Amsterdamse organist trekt letterlijk alles uit de kast – van het Lindsen/Adema-orgel van de Haarlemse Josephkerk – om het lied in grote schoonheid ten gehore te brengen, met sopraan Klaartje van Veldhoven. Het orgel, waarvan Andriessen jarenlang de vaste bespeler was, is daarvoor bij uitstek geschikt, met zijn grote variatie aan zachte, kleurende registers. Dat hoor je ook bij het lied ‘Maria, schoone vrouwe’, een prachtige opening van de cd.
Frans Tijssen
vrijdag 8 april 2022 om 04:20 aangepast 10:26
a
a beeld a

Havinga en Van Veldhoven vormen op de cd een heel goed duo. Wat de plaat extra bijzonder maakt, is de opname van onbekende werken die zij tegenkwamen, toen ze samen op zoek gingen naar muziek uit dezelfde periode als de bekendste werken van Andriessen (tussen 1919 en 1955). Bij die laatste hoort zeker het orgelwerk Sonata da chiesa. Al heel vaak opgenomen, en zeker ook live uitgevoerd, maar altijd weer mooi om te horen. 

Andriessens werk ligt wat makkelijker in het gehoor dan de onbekende werken van de in voormalig Nederlands-Indië geboren componist – niet organist – Henk Badings (1907-1987). Hij was volgens het booklet al jong een ster op de belangrijkste concertpodia, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw. In de jaren vijftig en zesti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.