Grote schoonheid van sopraan en orgel

Recensie
Wie houdt van muziek van Hendrik Andriessen, en daarnaast graag wat onbekende werken hoort, kan goed terecht bij een nieuwe cd van Brilliant Classics. Organist Matthias Havinga en sopraan Klaartje van Veldhoven hebben voor dit label muziek uitgezocht die, behalve de werken van Andriessen, niet eerder op cd zijn opgenomen. De titel van de cd is Miroir de Peine, ‘Spiegel van Pijn’. Het is een van de mooiste werken van Andriessen, waarin vijf stadia in de lijdensweg van Christus worden belicht vanuit het perspectief van moeder Maria. Helaas is in het booklet de tekst van het lied alleen in het Frans afgedrukt, maar Christus’ lijdensweg wordt in het lied verbonden met herinneringen van Maria aan zijn jeugd. De worsteling van een moeder die haar zoon ondraaglijk ziet lijden, eindigt in de compositie groots als Maria in de slotregels haar rol als vereerde moeder Gods van de christenheid aanneemt, op het orgel schitterend uitgebeeld door Matthias Havinga. Deze zeer getalenteerde Amsterdamse organist trekt letterlijk alles uit de kast – van het Lindsen/Adema-orgel van de Haarlemse Josephkerk – om het lied in grote schoonheid ten gehore te brengen, met sopraan Klaartje van Veldhoven. Het orgel, waarvan Andriessen jarenlang de vaste bespeler was, is daarvoor bij uitstek geschikt, met zijn grote variatie aan zachte, kleurende registers. Dat hoor je ook bij het lied ‘Maria, schoone vrouwe’, een prachtige opening van de cd.
Frans Tijssen
vrijdag 8 april 2022 om 04:20 aangepast 10:26
a
a beeld a

Havinga en Van Veldhoven vormen op de cd een heel goed duo. Wat de plaat extra bijzonder maakt, is de opname van onbekende werken die zij tegenkwamen, toen ze samen op zoek gingen naar muziek uit dezelfde periode als de bekendste werken van Andriessen (tussen 1919 en 1955). Bij die laatste hoort zeker het orgelwerk Sonata da chiesa. Al heel vaak opgenomen, en zeker ook live uitgevoerd, maar altijd weer mooi om te horen. 

Andriessens werk ligt wat makkelijker in het gehoor dan de onbekende werken van de in voormalig Nederlands-Indië geboren componist – niet organist – Henk Badings (1907-1987). Hij was volgens het booklet al jong een ster op de belangrijkste concertpodia, waaronder het Amsterdamse Concertgebouw. In de jaren vijftig en zesti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genesis was soms een openbaring

Vijf decennia lang speelde de formatie Genesis af en toe voor de BBC. Die opnamen zitten nu in een box met vijf cd’s. De muziek is soms een openbaring.

Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.