Na twintig jaar weer een soloalbum van Ludovico Einaudi

Recensie
Na twintig jaar maakte Ludovico Einaudi opnieuw een soloalbum. De Italiaanse pianist en componist was de laatste jaren succesvol als leverancier van filmmuziek en tientallen documentairemakers maakten dankbaar gebruik van zijn vrije composities.
Johan Bakker
vrijdag 4 maart 2022 om 02:35
beeld

Underwater ontstond tijdens wandelingen in de lockdownperiodes. Thuisgekomen nam Einaudi plaats achter de toetsen en liet zijn gevoelens de vrije loop zonder tussenkomst van afleidende gedachten. Het zal de reden zijn waarom zijn muziek het zo goed doet onder studenten: met deze kalmerende klanken op de achtergrond kun je je goed concentreren. De albumtitel verwijst naar een leven onder de waterlijn, waar de buitenwereld niet lijkt te bestaan. Einaudi’s muziek stoort niet en dringt zich evenmin op. Na drie nummers begin je echter wel te verlangen naar substantie. Einaudi spreekt zich in toenemende mate uit over de klimaat- en milieuproblematiek. Dat activisme begint zo langzamerhand op gespannen voet te staan met zijn ‘niks aan ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.