Luister naar

Griegs liederen staan terecht in de spotlights

Recensie
Mensen buiten Noorwegen kennen van Edvard Grieg (1843-1907) vooral zijn Lyrische Stücke, de Peer Gynt Suites en het Pianoconcert in a. In het geboorteland van de Noorse componist waardeert men echter vooral zijn liederen. Dat Griegs romances in de rest van de wereld minder bekend zijn, heeft vooral te maken met de taal waarin ze geschreven zijn: het Noors en enkele zelfs in het Nynorsk (dat is samengesteld uit verschillende dialecten).
Johan Bakker
vrijdag 4 maart 2022 om 01:01
beeld

Grieg begon met het componeren van deze liederen nadat hij verliefd was geworden op zijn latere echtgenote Nina Hagerup. Later schreef hij dat de muziek hem bijna letterlijk kwam aangewaaid. Voor deze zogenoemde romances maakte hij gebruik van teksten van Aasmund Olavsson Vinje, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen en Arne Garborg. Griegs meest geliefde liederencyclus Haugtussa (1895) is gebaseerd op acht gedichten van Garborg over een jonge schaapherderin. 

Twee hedendaagse Noorse sterren van de klassieke muziek, sopraan Lise Davidsen en pianist Leif Ove Andsnes, hebben zich op de liederen van Grieg gestort. Het resultaat is het verbluffend sterke album Edvard Grieg, waarmee deze twee musici de romances van hun landgenoot wereldwijd een podium geven. Na het beluisteren van de cd kun je niet anders dan de Noren gelijk geven en concluderen dat Grieg als componist misschien wel het best tot zijn recht kwam in deze liederen. Grieg bleek in staat om binnen een tijdsbestek van slechts enkele minuten beklijvende melodieën en verrassende harmonieën op te bouwen.  


Lise Davidsen was tot nu toe bekend van haar imposante optredens in Wagneropera’s. Ze heeft een zeldzaam krachtige stem waarmee ze respect afdwingt. In deze Grieg-liederen blijkt ze ook de onderkoelde Noorse passie die past bij Griegs romances te beheersen. Ze studeerde dan ook aan de Grieg-Academie in diens woonplaats Bergen. Leif Ove Andsnes is naast pianist een deskundige op het gebied van Scandinavische klassieke muziek. Opmerkelijk genoeg hadden de twee musici voor het maken van dit album nog nooit eerder samengewerkt. Daar is op dit album niets van te merken. Davidsen en Andsnes weten niet alleen precies wat de liederen nodig hebben, ze vullen elkaar ook perfect aan. Geluidstechnisch is er evenmin iets op dit boven de poolcirkel (in Bodø) opgenomen album aan te merken. 

+ ook boven de poolcirkel is passie

+ Griegs liederen terecht in de spotlights

+ uitstekende opname

Edvard Grieg

Lise Davidsen & Leif Ove Andsnes. Decca

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.