Advent Songs van The Porter’s Gate: tien nummers vol verstilling

Recensie
In Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, komt het collectief van The Porter’s Gate regelmatig bijeen. Aan de basis van deze muzikanten stonden Isaac en Megan Wardell.
Harm Bosma
vrijdag 17 december 2021 om 03:21 aangepast 06:50
Afbeelding
beeld

Ze maken liederen om God te aanbidden, zonder dat kerkmuren in de weg zitten. Een soort van Sela dus, al is vergelijken nooit heel goed. Ze wilden bij de oprichting liederen schrijven die ze misten in de kerk. De thema’s waar ze zich mee bezig houden zijn naar eigen zeggen ‘roeping, klaagzang en gerechtigheid’. Nu heeft The Porter’s Gate het album Advent Songs uitgebracht met daarop tien nummers vol verstilling. Zo hoor je op het album bijvoorbeeld de stemmen van Paul Zach en Liz Vice. Zij zingen samen het prachtige nummer ‘Make A Way’. De muziek van deze Amerikaanse christenen brengt je tot rust en zet tot nadenken aan over de details van het adventsverhaal. Zo is het lied ‘Isaiah (O Come)’ een roep om de komst van Jezus en hoo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.