Blokfluitkwartet Brisk wil het wat duffe imago van dit instrument van zich afschudden

Recensie
‘Brisk’ betekent ‘levendig en wakker’. Een mooie naam voor een blokfluitkwartet dat het wat duffe imago van dit instrument van zich wil afschudden. Daar zijn ze in de vijfendertig jaar van hun bestaan ten volle in geslaagd.
Roel Sikkema
vrijdag 17 december 2021 om 03:21 aangepast 06:51
Afbeelding
beeld

Dat jubileum wordt onder meer gevierd met dit afwisselende album. Rode draad in het programma is de canon. Daarbij vormen vier op elkaar lijkende muzieklijnen een harmonieuze eenheid. Daar wisten componisten in de vijftiende eeuw, zoals Guillaume Dufay (ca. 1400-1474) al raad mee, maar hetzelfde geldt voor iemand als Calliope Tsoupaki (1963). Maar er is ook werk van iemand als Bach te horen, twee orgelkoralen en een fuga uit ‘Die Kunst der Fuge’. Wat opvalt aan deze vier topmusici is het gemak waarmee ze muziek uit diverse stijlperioden kunnen vertolken, daarbij geholpen door een grote voorraad blokfluiten. Dat gaat van renaissancefluiten tot merkwaardige vierkante fluiten, waarop de opvallende, jazzy werken van Waller worden gespeeld. G..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.