Blokfluitkwartet Brisk wil het wat duffe imago van dit instrument van zich afschudden

Recensie
‘Brisk’ betekent ‘levendig en wakker’. Een mooie naam voor een blokfluitkwartet dat het wat duffe imago van dit instrument van zich wil afschudden. Daar zijn ze in de vijfendertig jaar van hun bestaan ten volle in geslaagd.
Roel Sikkema
vrijdag 17 december 2021 om 03:21 aangepast 06:51
Afbeelding
beeld

Dat jubileum wordt onder meer gevierd met dit afwisselende album. Rode draad in het programma is de canon. Daarbij vormen vier op elkaar lijkende muzieklijnen een harmonieuze eenheid. Daar wisten componisten in de vijftiende eeuw, zoals Guillaume Dufay (ca. 1400-1474) al raad mee, maar hetzelfde geldt voor iemand als Calliope Tsoupaki (1963). Maar er is ook werk van iemand als Bach te horen, twee orgelkoralen en een fuga uit ‘Die Kunst der Fuge’. Wat opvalt aan deze vier topmusici is het gemak waarmee ze muziek uit diverse stijlperioden kunnen vertolken, daarbij geholpen door een grote voorraad blokfluiten. Dat gaat van renaissancefluiten tot merkwaardige vierkante fluiten, waarop de opvallende, jazzy werken van Waller worden gespeeld. G..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.