Niet dagelijks bidden voor Brood - Nieuwe boek is een trommel vol anekdotes en verhalen

Recensie
Dit jaar is het twee decennia geleden dat kunstenaar Herman Brood van het dak van het Hilton sprong. In 2021 zou hij 75 zijn geworden. Gerard Wessel portretteerde hem vanaf de vroege jaren tachtig, in ruim twintigduizend beelden en nog veel meer woorden.
Herman Veenhof
woensdag 1 december 2021 om 13:58
Herman Brood tijdens een optreden in april 1994.
Herman Brood tijdens een optreden in april 1994. beeld anp

In het atelier van Herman Brood bidden Bono (de zanger van popgroep U2) en fotograaf Anton Corbijn voor de Zwolse artiest. Het is kort na Hermans overlijden, in juli 2001. Het atelier is boven café Dante in Amsterdam. Herman Brood werkte en woonde er, als het gezin in een wijk verderop even niet paste. Bé Kruize is dan beheerder.

‘Geloof jij in God, Bé?’, vraagt Anton ineens. ‘Ik niet’, antwoordt Bé. ‘Moet dat?’ ‘Nee, maar zou je dan even het atelier willen verlaten zodat Bono en ik hier kunnen bidden voor de zielenrust van Herman?’ ‘Nou, ik weet het niet hoor’, zegt Bé. ‘Ik laat hier wel vaker mensen achter en dan zijn er ineens spullen verdwenen.’ ‘Je denkt toch niet dat wij hier gaan stelen?’, roept Anton verontwaardigd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Afbeelding

Verklankingen van contemplatieve momenten

Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Afbeelding

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Afbeelding

Leeland weet verrassend creatief te pieken

Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Afbeelding

Vijftig jaar kerkmuziek in protestantse kerken

Hans Jansen (1950) heeft als kerkmusicus een respectabele staat van dienst opgebouwd. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum in 2022 is een cd uitgebracht, als illustratie van wat hij in die periode heeft gecomponeerd.

Afbeelding

Masato Suzuki dirigeert de Matthäus-Passion: 'Ik vind nederigheid bij de uitvoering heel belangrijk'

Masato Suzuki dirigeert deze weken de Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en op diverse plekken in ons land te horen. ‘De eerste cd met vocale muziek die ik kreeg, was de Matthäus-Passion.’