Knap en muzikaal gespeeld van Hannah Koob

Recensie
Hannah Koob is een jonge Duitse saxofoniste die een groot deel van haar opleiding in Nederland heeft gehad. Die dubbele achtergrond is een van de rode draden op dit debuutalbum. Ze speelt muziek van zowel Duitse als Nederlandse bodem.
Roel Sikkema
vrijdag 26 november 2021 om 02:39
Afbeelding
beeld nd

Een tweede element is dat bij diverse werken op de achtergrond de saxofonist Sigurd Raschèr een belangrijke rol speelde. Enkelen van Koobs docenten waren leerlingen van deze Duits-Amerikaanse musicus. En twee van de werken op dit album, van de Duitser Erwin Dressel en de Nederlander Hans Kox, werden in opdracht van Raschèr geschreven. Die Fremde is geen vrolijke plaat. Op de partita van Dressel na ademt het album een wat zwaarmoedige, soms melancholieke sfeer. Dat is het sterkst in The Stranger van Kox. Een twintigdelig werk, muziek afgewisseld met sombere teksten over de gedachten van een man die cyaankali heeft geslikt. Hij hoopte dat hij snel zou sterven, maar doet er een uur over. Met die zwaarmoedigheid weet Koob w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.