Get Back en de babbelende Beatles: er valt weer genoeg te kopen

Recensie
Drie boeken en een film van zes uur, dit weekend in première, brengen je terug naar 1969, toen de Beatles vreedzaam ruziënd uit elkaar gingen. Maar wacht, daar is vijf kilo liedtekst van Paul McCartney.
Herman Veenhof
donderdag 25 november 2021 om 11:00
Een muurschildering van The Beatles in Liverpool.
Een muurschildering van The Beatles in Liverpool. beeld epa / Peter Powell

McCartney (79) en Ringo Starr (81) zijn de overlevenden van het roemruchte kwartet. John Lennon werd in december 1980 doodgeschoten, George Harrison overleed aan kanker in november 2001. Ze werden 40 en 58.

Starr maakte onlangs twee ep’s, kleine cd’s en oogde kwiek tijdens zoom-gesprekken. McCartney maakte met Rick Rubin, de producent die vergane glorie in de popmuziek weer tot akoestisch leven bracht (Johnny Cash en Neil Diamond), spraken in zwart-wit enkele uren over hoe songs ontstaan, in McCartney 3,2,1, een documentaire op streamingdienst Hulu.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.