Volwassen Adele volgt haar gevoel op nieuw album

Recensie
De Britse zangeres Adele (33) is terug. En dat hebben we geweten; aan aandacht geen gebrek. De plaat is persoonlijk, Adeles stem is nog altijd krachtig, maar is 30 haar beste werk? Dat ligt maar net aan je verwachtingen.
Harm Bosma
dinsdag 23 november 2021 om 16:06 aangepast 09:01
Afbeelding
beeld afp / Tolga Akman

Langverwacht. Dat is het woord dat veel ter sprake kwam in de aanloop naar het verschijnen van het album 30, als opvolger van 25. De single ‘Easy On Me’ kwam ruim een maand geleden al uit, een typisch Adele-nummer, dat zo in het rijtje thuishoort van singles als ‘Rolling In The Deep’, ‘Hello’ en ‘Set Fire To The Rain’. En dus was het wachten op de rest van het album. Het resultaat valt nu te beluisteren en daaruit blijkt dat de Britse popkoningin beslist niet aan stem heeft ingeboet. Loepzuiver klinkt ze. Als we dan toch zoeken naar verandering, dan kunnen we concluderen dat de inhoud van 30 sterk is en dat het album iets minder pop bevat (nog altijd genoeg) en iets meer soul, jazz en country. De plaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.