De legendarische Skymasters komen opnieuw tot leven

Recensie
The Skymasters waren toonaangevend voor de ontwikkeling van de lichte muziek in Nederland. Het jazzorkest werd in 1946 opgericht en speelde tot 1997 swingende bigbandmuziek voor de AVRO-radio.
Johan Bakker
vrijdag 19 november 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld

Nederlandse componisten als Jerry van Rooyen, Rob Pronk, Rob Madna en Frans Elsen schreven in een hoog tempo muziek voor The Skymasters onder leiding van Tony Nolte. Componist, arrangeur en saxofonist Jasper Staps richtte in 2019 samen met trompettist Teus Nobel een nieuwe bigband op: Paradox Jazz Orchestra. Doel van dit orkest is om vergeten hoogtepunten uit de jazzhistorie nieuw leven in te blazen. Staps dook diep in de radioarchieven, selecteerde de mooiste stukken van The Skymasters en digitaliseerde de (vaak moeilijk leesbare) arrangementen. Het resultaat is meer dan een eerbetoon: de vaak prachtige arrangementen klinken dankzij dit jonge orkest met puike solisten als Teus Nobel, Ack van Rooyen (die zelf met The Skymasters speelde) ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We The Kingdom: ongecompliceerd en verfrissend gevarieerd

Echte rock-’n-roll - fris, energiek en niet te glad geproduceerd - is een genot om naar te luisteren, maar is wel steeds dunner gezaaid. Zeker binnen de gospelmuziek, waarbij de nadruk zo vaak ligt op ‘veilig voor de hele familie’, is het een verademing als een band door zo’n m..

Afbeelding

Het nieuwe studioalbum van soulzanger John Legend – zijn negende alweer - is een dubbelaar met 24 songs en heet LEGEND. Toegegeven: niet alles valt in de categorie legendarisch. Bij een heel aantal tracks rappen en zingen vrienden mee – van Rick Ross, JID tot Ledisi.

Afbeelding

Ellipse is het debuutalbum van het Belinfante Quartet. Het in 2016 opgerichte strijkkwartet profileert zich daarmee op het vlak van gematigd moderne, vernieuwende muziek. Niet heel vreemd voor een ensemble van jonge musici.

Afbeelding

Ella Fitzgerald en een liedje naar aanleiding van Mattheüs

‘Get Thee Behind Me Satan’ was een liedje, een niet zo bekend nummer in het songbook van componist Irving Berlin. De song wordt op dit album live gezongen door de fameuze jazzzangeres Ella Fitzgerald.

Afbeelding

Christine McVie met orkest

Tien nummers en drie kwartier lang neemt Christine McVie ons mee langs songs die haar en Fleetwood Mac, de band waarvan ze deel uitmaakt, kenmerken. De nummers komen ook van haar soloalbums

Afbeelding

Vlinders van nu verdrinken niet meer

Hier en daar werd al een tip van de sluier opgelicht, maar nu is het eindelijk een feit: een muzikaal kinderboek van Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen. Leeftijdsgrenzen worden niet erkend.