Dit boek is een aanwinst voor niet-pedaalspelers van het orgel

Recensie
Boudewijn Zwart is een van Nederlands bekendste beiaardiers. Dat hij ook geregeld orgel speelt, is minder bekend. Nu verscheen van hem een koraalboek dat ontstaan is door werk dat hij voor zijn dochter Lydia heeft gemaakt. Zij vervangt hem geregeld als organist, maar kan geen pedaal spelen. Ze heeft een piano-opleiding gehad en is net als haar vader ook beiaardier.
Roel Sikkema
vrijdag 19 november 2021 om 01:44
Boudewijn Zwart
Boudewijn Zwart beeld Picasa

Zwart maakte daarom voor haar driestemmige zettingen, speelbaar op piano of orgel zonder pedaal. Ook kreeg elke psalm een voorspel dat je alleen met je handen kunt spelen. Vaak is dat ook driestemmig. Er zijn trouwens nogal wat tweede voorspelen, soms een wat ingewikkelder versie van het eerste, soms ook een heel ander, wat ingewikkelder werk. Kun je met drie noten boeiende muziek maken? Jazeker! De zettingen zijn kleine juweeltjes om te spelen en te horen. Ze zullen vooral bruikbaar zijn in wat kleinere kerken, bij een grotere groep past toch wel een wat vollere, zwaarder klinkende zetting. Maar ook daar zijn deze zettingen heel bruikbaar. Zwart oppert het gebruik als orgeltrio of koorzetting, maar het kan ook bij wisselzang, bijvoorbee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.