Weemoedige, intieme en soms extatische liederen van Dorothea Herbert

Recensie
De jonge Duitse sopraan Dorothea Herbert is een rijzende ster aan de muziekhemel. In 2019 en 2020 schitterde ze in de titelrollen van enkele opera’s, terwijl er ook volgend jaar weer enkele belangrijke rollen door haar vertolkt zullen worden.
Roel Sikkema
vrijdag 8 oktober 2021 om 02:16
Dorothea Herbert
Dorothea Herbert beeld nd

Deze cd is haar debuut en wel als liedvertolker. Zoiets is niet logisch, want voor een opera heb je een ander soort stem nodig dan voor een intiem lied. Maar Herbert draait daar haar hand niet voor om. Haar heldere, soepele stem schittert in uitbundige liederen, maar klinkt soms ook heel ‘klein’ en fragiel. Ze doet dat in liederen die allemaal iets te maken hebben met Alma Mahler. Allereerst in enkele liederen van haarzelf, echtgenote van de componist Gustav Mahler. Hoe vooruitstrevend hij ook in zijn muziek was, van de componeeractiviteiten van zijn vrouw moest hij niet veel hebben. Alma vernietigde daarom haar meeste muziek, maar de overgebleven liederen laten horen dat zij wel degelijk talent had. Dat geldt ook voor de liederen van Sc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.