Anna Fedorova: Pianowerken van grote klasse vervelen nooit

Recensie
Het album Shaping Chopin brengt twee beroemdheden bij elkaar: pianiste Anna Fedorova, die op alle grote wereldpodia speelt, en de Pools-Franse componist Frédéric Chopin, als schepper van een onovertroffen oeuvre - qua techniek en schoonheid - voor piano. Bekend maakt zeer bemind.
Frans Tijssen
woensdag 22 september 2021 om 03:00
Shaping Chopin. Waltzes, Mazurkas, Nocturnes

Anna Fedorova
Shaping Chopin. Waltzes, Mazurkas, Nocturnes Anna Fedorova beeld nd

Maar dat is misschien ook wel het lastige als je nog weer een nieuw album wilt uitbrengen. Hoe onderscheidend kun je nog zijn, na zoveel beroemde uitvoeringen? 

Anna Fedorova en Channel Classics probeerden het toch. In de tijd van het om zich heen grijpende coronavirus gaf muziek Fedorova troost. Ze stortte zich op Chopin, wiens werken al een belangrijke rol speelden in haar kinderjaren in Kiev. ‘Wonderlijk mooi hoe Chopin zichzelf in stukken van slechts enkele minuten zo intens kon uitdrukken; de sfeer van een unieke droom kon scheppen, en miniaturen die het gevoel geven dat je een schilderij in stapt’, schrijft ze in haar booklet. Fedorova maakt het waar. Ze speelt subtiel, fluisterzacht, maar ook uitbundig waar de muziek dat vraagt. Vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.