Mooi, afwisselend repertoire van Jaap Eilander

Recensie
Pianist Jaap Eilander bracht zijn derde album op de markt. Hij maakte eerst twee geslaagde cd’s met werk van zijn grote idool Johann Sebastian Bach. Die muziek was niet oorspronkelijk voor piano geschreven, maar dat is op de nieuwe plaat wel het geval.
Roel Sikkema
vrijdag 10 september 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld nd

De toon wordt meteen al gezet met vijf delen uit de ‘Lyrische Stücke’ van de Noorse componist Edvard Grieg. Werken die zowel het instrument als de uitvoerder op het lijf geschreven zijn. Prachtige muziek, vaak verstild, soms wat sneller, maar nergens erg opzwepend. Opvallend is hoe Grieg beelden weet op te roepen. Je hoort de klokken in Glockengeläute en de Hochzeitstag auf Troldhaugen is een vrolijk dansmuziekje. De twee werken van Rachmaninov zijn rustige, verstilde werken. 

In de twee Klavierstücke in es (D946 1 en 2) van Schubert wisselen snelle en rustige delen elkaar af. Eilander laat horen dat hij ook goed met snelle passages overweg kan. De cd wordt afgesloten met een pianobewerking van het Wiegenlied Guten Abend gut’ Nacht&nb..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.