Leegte door corona leidt tot Nederlands Bach Consort: ‘Nee, het zijn geen klaagzangen’

Achtergrond
Naast angst, eenzaamheid en rouw veroorzaakte COVID-19 een kaalslag in de concertagenda’s. Maar in Zwolle bleek de ontstane leegte een voedingsbodem voor het allereerste professionele vocaal ensemble aldaar: Het Nederlands Bach Consort.
Margaretha Coornstra
donderdag 12 augustus 2021 om 12:20 aangepast 13:22
Sopraan Heleen Koele en countertenor Sytse Buwalda, oprichters van Het Nederlands Bach Consort.
Sopraan Heleen Koele en countertenor Sytse Buwalda, oprichters van Het Nederlands Bach Consort. beeld Gerard van der Sluijs

Al jaren droomde countertenor Sytse Buwalda van een eigen ensemble. Helaas: door zijn volle agenda kwam het er steeds niet van. Totdat corona haar intrede deed en zijn concertpraktijk in maart 2020 met een dreun tot stilstand kwam.

Na de eerste verbijstering voelde Buwalda een onweerstaanbare drang naar nieuwe impulsen. Hij overlegde met sopraan Heleen Koele, net als hij woonachtig in Zwolle. Een plan ontlook: de oprichting van een nieuw vocaal ensemble. Met Bachs oeuvre als basis, gelardeerd met eigentijdse muziek.
‘We belden een aantal collega-musici die ook werkeloos thuiszaten. En iedereen zei ja!’, herinnert Buwalda zich. Binnen enkele dagen was Het Nederlands Bach Consort een feit. Met een vaste kern van acht zangers en een varia..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Afbeelding

Verklankingen van contemplatieve momenten

Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Afbeelding

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Afbeelding

Leeland weet verrassend creatief te pieken

Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Afbeelding

Vijftig jaar kerkmuziek in protestantse kerken

Hans Jansen (1950) heeft als kerkmusicus een respectabele staat van dienst opgebouwd. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum in 2022 is een cd uitgebracht, als illustratie van wat hij in die periode heeft gecomponeerd.

Afbeelding

Masato Suzuki dirigeert de Matthäus-Passion: 'Ik vind nederigheid bij de uitvoering heel belangrijk'

Masato Suzuki dirigeert deze weken de Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en op diverse plekken in ons land te horen. ‘De eerste cd met vocale muziek die ik kreeg, was de Matthäus-Passion.’