Oude en goede opnames op nieuwe plaat The Rough Guide To Gospel

Recensie
Gospel en blues ontstonden in de late negentiende eeuw. Met zijn blijvende boodschap van troost en inspiratie is de oorsprong van de gospelmuziek geworteld in de tragedie van de Afro-Amerikaanse slavernij.
Herman Veenhof
vrijdag 19 maart 2021 om 01:59
Afbeelding
beeld nd

Deze aflevering van de honderden cd’s uit de Rough Guide-serie beschrijft de ontwikkeling van de gospelmuziek ten tijde van de vroegste opnames. De selectie gaat van straatartiesten via het gepolijste geluid van de ‘Jubilee Quartets’ tot bekende namen uit de vroege gospel als Thomas A. Dorsey, Arizona Dranes en Rev. J.M. Gates. De muziekvormen werden geboren in slavernij, ellende en de droom van verlossing. Zwarte kerken in het zuiden van de Verenigde Staten trokken de muziek de diensten in en niet zelden waren de voorgangers ook fervente zangers en instrumentalisten. Vandaar dat op deze plaat veel uitvoerenden ‘Rev.’ als titel hebben. De oudste opname is uit 1902, van het Dinwiddie Colored Quartet. De jongste is uit 1936, van R..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.