Terecht eerbetoon aan het Smits-orgel van Stephan van de Wijgert

Recensie
Stephan van de Wijgert heeft het Smits-orgel van voormalig kerkgebouw De Duif aan de Amsterdamse Prinsengracht eer aangedaan met een nieuwe cd. Het orgel van de Brabantse orgelbouwer is een robuust en tegelijk kleurrijk en innemend instrument met 45 stemmen, met zelfs een 32 voet.
Frans Tijssen
vrijdag 19 maart 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld nd

Van de Wijgert speelt betrouwbaar en verzorgd. Af en toe mis je wel het speelse en energieke wat hij zelf aan een werk toekent, zoals de fuga in G (BWV 541) van Johann Sebastian Bach. Zijn zoon Wilhelm Friedemann won met dit Preludium en fuga het proefspel bij een sollicitatie als organist van het nieuwe Silbermann-orgel van de Sophienkirche in Dresden; een aardig detail dat Van de Wijgert vermeldt. De partita over de aria ‘Jesu, du bist allzu schöne’ van Georg Böhm was wat boeiender geworden met iets meer dynamiek. Mendelssohns Sonate nr. III, Saint-Saëns’ Prelude en fuga in B en César Francks Choral nr. III doen het erg goed op het Smits-orgel. Maar ook Bachs ..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.