Floris Mijnders en Jelger Blanken, Twee vrienden op avontuur

Recensie
Een ‘corona-cd’ willen ze het niet noemen, zeggen cellist Floris Mijnders en pianist Jelger Blanken. Hun plan bestond namelijk al jaren: een project over de vriendschap tussen Richard Strauss en Ludwig Thuille.
Margaretha Coornstra
vrijdag 12 februari 2021 om 02:00
Jelger Blanken en Floris Mijnders.
Jelger Blanken en Floris Mijnders. beeld Merlijn Doomernik

Aanstormende talenten waren ze, jong en veelbelovend: generatiegenoten Richard Strauss (1864-1949) en Ludwig Thuille (1861-1907). Ze ontmoetten elkaar in Innsbruck tijdens een privébezoek, bleven met elkaar omgaan tijdens hun studie in München en werden gezworen kameraden. Voor het leven, zo zou blijken. Beiden ontwikkelden ze zich tot geziene vertegenwoordigers van de Neue Münchener Schule, een stroming binnen de Duitse muziek.

Het repertoire op Spezl ontstond rond de eeuwwisseling, in de naweeën van de zogeheten ‘Krieg der Romantiker’; de dramatische term voor een stevig debat binnen de muziekwereld. Daarbij stond het conservatieve kamp Brahms met zijn ‘absolute’ muziek (dus geen programmatische muziek die ‘ergens over gaat’, m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Geen liedjes met een makkelijke clou'

De Friese singer-songwriter Esther de Jong (29) maakt al eventjes muziek, maar is nog niet zo bekend. De coronatijd sloeg een deuk in haar prille carrière. Maar sinds vandaag is daar haar debuutalbum Even over leven. Indiepop waar je echt even de tijd voor moet nemen.

Afbeelding

Bach bewerkt voor saxofoon: 'Hij was iemand met eergevoel, maar was tegelijk heel bescheiden'

Naast zijn werk met het Calefax Rietkwintet houdt saxofonist Raaf Hekkema zich bezig met soloprojecten. Na zijn twee Bach-albums Partitas for Saxophone en Bach: Suites zeiden kenners van dat repertoire: ‘Leuk, maar nu de sonates nog.’

Afbeelding

Het leven volgens Nick Cave. 'Lijden hoort er fundamenteel bij, dat is niet op voorhand deprimerend'

In een tijd dat het woord 'authentiek' in hoofdletters wordt geschreven, is zanger Nick Cave er de verpersoonlijking van. Rouw is bij hem betekenisvol, de kerk de plek waar zijn denkbeelden het beste op hun plek vallen.

Afbeelding

Foo Fighters verwerkt rouwperiode in groots monument

Vorig jaar stierf Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins onverwachts. Niet lang daarna overleed ook de moeder van zanger Dave Grohl. Dat de teksten op het nieuwe album vol eerbetoon en verdriet staan verbaast dus niet.

Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.