Floris Mijnders en Jelger Blanken, Twee vrienden op avontuur

Recensie
Een ‘corona-cd’ willen ze het niet noemen, zeggen cellist Floris Mijnders en pianist Jelger Blanken. Hun plan bestond namelijk al jaren: een project over de vriendschap tussen Richard Strauss en Ludwig Thuille.
Margaretha Coornstra
vrijdag 12 februari 2021 om 02:00
Jelger Blanken en Floris Mijnders.
Jelger Blanken en Floris Mijnders. beeld Merlijn Doomernik

Aanstormende talenten waren ze, jong en veelbelovend: generatiegenoten Richard Strauss (1864-1949) en Ludwig Thuille (1861-1907). Ze ontmoetten elkaar in Innsbruck tijdens een privébezoek, bleven met elkaar omgaan tijdens hun studie in München en werden gezworen kameraden. Voor het leven, zo zou blijken. Beiden ontwikkelden ze zich tot geziene vertegenwoordigers van de Neue Münchener Schule, een stroming binnen de Duitse muziek.

Het repertoire op Spezl ontstond rond de eeuwwisseling, in de naweeën van de zogeheten ‘Krieg der Romantiker’; de dramatische term voor een stevig debat binnen de muziekwereld. Daarbij stond het conservatieve kamp Brahms met zijn ‘absolute’ muziek (dus geen programmatische muziek die ‘ergens over gaat’, m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.