Luister naar

Orkestbewerking geeft Canto Ostinato kleur

Recensie
De ‘Canto Ostinato’ is een van de populairste klassieke muziekstukken. Componist Simeon ten Holt (1923-2012) bereikte als enige Nederlandse componist de klassieke top 100 aller tijden met dit hypnotiserende werk. Na zijn conservatoriumstudie in Parijs experimenteerde Ten Holt met elektronische muziek, maar in de jaren zeventig koos hij als een van de weinige componisten in zijn tijd voor tonale muziek met herkenbare harmonieën. Ten Holt schreef de ‘Canto Ostinato’ in 1976 voor vier piano’s die patronen moesten spelen die zich herhaalden, maar die ten opzichte van elkaar voorzichtig verschoven, waardoor de muzikale spanning behouden bleef. De herhaling van de muziek roept tranceachtige sferen op en bij uitvoeringen mag het publiek soms matjes meenemen om in liggende toestand volledig op te kunnen gaan in Ten Holts kalmerende klanken.
Johan Bakker
vrijdag 5 februari 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld nd

In de loop der jaren is Ten Holts minimalistische meesterwerk bewerkt voor onder meer klavecimbels, saxofoons, cello-octet en orgel. Anthony Fiumara, die eerder orkestbewerkingen maakte van muziek van David Bowie en Steve Reich, werd in 2016 door het Residentie Orkest gevraagd de 'Canto Ostinato' aan te pakken. De cd-primeur van deze orkestrale uitvoering gaat echter naar het Noord Nederlands Orkest onder leiding van David Porcelijn. De orkestversie haalt lijnen naar voren en accentueert onderbelichte delen, zodat het stuk veel meer diepte en kleur krijgt. Dankzij het gebruikte Auro-3D-effect lijkt het alsof je midden in het orkest zit waar je de muzikale lagen goed van elkaar kunt onderscheiden.

Het nieuwe album, dat werd uitgebracht door het Friese label Aliud, bevat bovendien twee niet eerder opgenomen stukken van Ten Holt: ‘Una Musique Blanche For Orchestra’ (15 min) en ‘Centrifuga’ (50 min). Ten Holt was van plan een trilogie voor orkest te maken, maar die bleef onvoltooid. In ‘Una Musique Blanche’ zitten vier orkestgroepen tegenover elkaar die vanuit hun eigen klankkleuren op elkaar reageren. Dit album is een waardevolle aanvulling voor liefhebbers van de muziek van Simeon ten Holt.

+ twee niet eerder opgenomen orkeststukken zijn een waardevolle aanvulling

+ orkestrale bewerking geeft Canto Ostinato meer diepte en kleur

Ten Holt: Canto
Ostinato e.a.

Noord Nederlands
Orkest o.l.v. David Porcelijn. Aliud
(2CD/Blu-Ray)

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.