Luister naar

Orkestbewerking geeft Canto Ostinato kleur

Recensie
De ‘Canto Ostinato’ is een van de populairste klassieke muziekstukken. Componist Simeon ten Holt (1923-2012) bereikte als enige Nederlandse componist de klassieke top 100 aller tijden met dit hypnotiserende werk. Na zijn conservatoriumstudie in Parijs experimenteerde Ten Holt met elektronische muziek, maar in de jaren zeventig koos hij als een van de weinige componisten in zijn tijd voor tonale muziek met herkenbare harmonieën. Ten Holt schreef de ‘Canto Ostinato’ in 1976 voor vier piano’s die patronen moesten spelen die zich herhaalden, maar die ten opzichte van elkaar voorzichtig verschoven, waardoor de muzikale spanning behouden bleef. De herhaling van de muziek roept tranceachtige sferen op en bij uitvoeringen mag het publiek soms matjes meenemen om in liggende toestand volledig op te kunnen gaan in Ten Holts kalmerende klanken.
Johan Bakker
vrijdag 5 februari 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld nd

In de loop der jaren is Ten Holts minimalistische meesterwerk bewerkt voor onder meer klavecimbels, saxofoons, cello-octet en orgel. Anthony Fiumara, die eerder orkestbewerkingen maakte van muziek van David Bowie en Steve Reich, werd in 2016 door het Residentie Orkest gevraagd de 'Canto Ostinato' aan te pakken. De cd-primeur van deze orkestrale uitvoering gaat echter naar het Noord Nederlands Orkest onder leiding van David Porcelijn. De orkestversie haalt lijnen naar voren en accentueert onderbelichte delen, zodat het stuk veel meer diepte en kleur krijgt. Dankzij het gebruikte Auro-3D-effect lijkt het alsof je midden in het orkest zit waar je de muzikale lagen goed van elkaar kunt onderscheiden.

Het nieuwe album, dat werd uitgebracht door het Friese label Aliud, bevat bovendien twee niet eerder opgenomen stukken van Ten Holt: ‘Una Musique Blanche For Orchestra’ (15 min) en ‘Centrifuga’ (50 min). Ten Holt was van plan een trilogie voor orkest te maken, maar die bleef onvoltooid. In ‘Una Musique Blanche’ zitten vier orkestgroepen tegenover elkaar die vanuit hun eigen klankkleuren op elkaar reageren. Dit album is een waardevolle aanvulling voor liefhebbers van de muziek van Simeon ten Holt.

+ twee niet eerder opgenomen orkeststukken zijn een waardevolle aanvulling

+ orkestrale bewerking geeft Canto Ostinato meer diepte en kleur

Ten Holt: Canto
Ostinato e.a.

Noord Nederlands
Orkest o.l.v. David Porcelijn. Aliud
(2CD/Blu-Ray)

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Geen liedjes met een makkelijke clou'

De Friese singer-songwriter Esther de Jong (29) maakt al eventjes muziek, maar is nog niet zo bekend. De coronatijd sloeg een deuk in haar prille carrière. Maar sinds vandaag is daar haar debuutalbum Even over leven. Indiepop waar je echt even de tijd voor moet nemen.

Afbeelding

Bach bewerkt voor saxofoon: 'Hij was iemand met eergevoel, maar was tegelijk heel bescheiden'

Naast zijn werk met het Calefax Rietkwintet houdt saxofonist Raaf Hekkema zich bezig met soloprojecten. Na zijn twee Bach-albums Partitas for Saxophone en Bach: Suites zeiden kenners van dat repertoire: ‘Leuk, maar nu de sonates nog.’

Afbeelding

Het leven volgens Nick Cave. 'Lijden hoort er fundamenteel bij, dat is niet op voorhand deprimerend'

In een tijd dat het woord 'authentiek' in hoofdletters wordt geschreven, is zanger Nick Cave er de verpersoonlijking van. Rouw is bij hem betekenisvol, de kerk de plek waar zijn denkbeelden het beste op hun plek vallen.

Afbeelding

Foo Fighters verwerkt rouwperiode in groots monument

Vorig jaar stierf Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins onverwachts. Niet lang daarna overleed ook de moeder van zanger Dave Grohl. Dat de teksten op het nieuwe album vol eerbetoon en verdriet staan verbaast dus niet.

Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.