Punk is allang niet anti-religieus meer. ‘Het is gelaagder en constructiever dan vroeger’

Interview
Punk, raggende gitaarmuziek stammend uit de jaren zeventig, is nog altijd relevant, betoogt Rens Dietz (32) in zijn recent verschenen boek Geloof de hype. ‘Punk heeft maatschappelijke ontevredenheid nodig en dat is er al jaren volop.’
Rimme Mastebroek
dinsdag 26 januari 2021 om 11:29
De punkband Idles refereert in verschillende songs aan God en Jezus
De punkband Idles refereert in verschillende songs aan God en Jezus beeld epa / Hugo Marie

‘Punk is niet dood, punk leeft’ is de ondertitel van uw boek. Dat impliceert dat veel mensen denken dat het genre wél dood is…

‘Klopt. Dat heeft ermee te maken dat punk in de jaren zeventig erg zichtbaar was. Punkers waren betrokken bij de krakersrellen en de onrust rond de inauguratie van koningin Beatrix. Nog altijd is dat het beeld dat de mensen van punk hebben: hanenkammen en er met gestrekt been ingaan. Een totaal niet constructief volk. In de jaren tachtig ging die hype liggen, omdat het maatschappelijk beter ging met Nederland en Groot-Brittannië, een land waar Nederland wat betreft muziek veel van afkijkt. Britse bands brachten de punk aanvankelijk naar Nederland. De hype ging dan wel liggen, het genre is ondergronds nooit weggewe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genesis was soms een openbaring

Vijf decennia lang speelde de formatie Genesis af en toe voor de BBC. Die opnamen zitten nu in een box met vijf cd’s. De muziek is soms een openbaring.

Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.