Punk is allang niet anti-religieus meer. ‘Het is gelaagder en constructiever dan vroeger’

Interview
Punk, raggende gitaarmuziek stammend uit de jaren zeventig, is nog altijd relevant, betoogt Rens Dietz (32) in zijn recent verschenen boek Geloof de hype. ‘Punk heeft maatschappelijke ontevredenheid nodig en dat is er al jaren volop.’
Rimme Mastebroek
dinsdag 26 januari 2021 om 11:29
De punkband Idles refereert in verschillende songs aan God en Jezus
De punkband Idles refereert in verschillende songs aan God en Jezus beeld epa / Hugo Marie

‘Punk is niet dood, punk leeft’ is de ondertitel van uw boek. Dat impliceert dat veel mensen denken dat het genre wél dood is…

‘Klopt. Dat heeft ermee te maken dat punk in de jaren zeventig erg zichtbaar was. Punkers waren betrokken bij de krakersrellen en de onrust rond de inauguratie van koningin Beatrix. Nog altijd is dat het beeld dat de mensen van punk hebben: hanenkammen en er met gestrekt been ingaan. Een totaal niet constructief volk. In de jaren tachtig ging die hype liggen, omdat het maatschappelijk beter ging met Nederland en Groot-Brittannië, een land waar Nederland wat betreft muziek veel van afkijkt. Britse bands brachten de punk aanvankelijk naar Nederland. De hype ging dan wel liggen, het genre is ondergronds nooit weggewe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.