Gretchen Peters wordt ondergewaardeerd. Haar muziek is subtiel

Recensie
Gretchen Peters (62) is een Amerikaanse zangeres en frontvrouw van een band. Via New York en Boulder, Colorado, kwam ze terecht in Nashville, Tennessee. Ze maakte sinds 1996 negen formidabele platen die je kunt zien als country, folk en ‘americana’, hoe versleten die term inmiddels ook is.
Herman Veenhof
woensdag 6 januari 2021 om 15:00
Afbeelding
beeld nd

Dit album is ronduit prachtig. Verstild, inhoudelijk, met weemoedige, krachtige muziek en teksten die zowel lieflijk als alarmerend zijn. Haar nieuwe album The Night You Wrote That Song; the Songs of Mickey Newbury, is een ode aan de Amerikaanse singer-songwriter Mickey Newbury (1940-2002), die nooit bekend werd, maar vele mooie liedjes schreef die beroemde artiesten op de plaat zetten: Johnny Cash, Roy Orbison, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Charlie Rich, Willie Nelson en B.B. King. De plaat telt twaalf rustige nummers, waarin de tergende diepte van tekst en stem naadloos samengaan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.