Het repertoire van Iddo van der Giessen past op het Bavo-orgel

Recensie
Kan dat: negentiende-eeuwse muziek spelen op een barokorgel uit 1738? Deze vraag is niet zomaar met ‘ja’ te beantwoorden. Natuurlijk ligt een negentiende-eeuws instrument voor de hand, maar het Haarlemse Müllerorgel is zo groot en veelzijdig, dat je daar toch geloofwaardig latere muziek op kunt spelen.
Roel Sikkema
vrijdag 8 januari 2021 om 02:00
Afbeelding
beeld nd

Alleen als de hogere vulstemmen erbij worden getrokken, wordt de klank wel erg scherp. Dat past minder bij de werken van Franck, Karg-Elert en Liszt. De jonge organist Iddo van der Giessen pakt meteen stevig uit met de ‘Ad nos’-fantasie van Liszt. Een groots, grillig werk, gebaseerd op een thema uit een opera van Giacomo Meyerbeer. Interessant is dat organist Alexander Winterberger een jaar na de première van dit orgelwerk in 1855 het zelf op dit Haarlemse orgel uitvoerde. 

Een meesterwerk is ook Karg-Elerts Prologus Tragicus, waarbij de componist flarden van Lutherse koralen gebruikte. Na César Francks bekende Fantaisie besluit Van der Giessen met een eigen bewerking van de Viool Chaconne BWV 1004. Hoewel hij hierin een min of meer roman..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.