Het donkere vuur van Joachim Eijlander

Recensie
‘Donker vuur’, zo noemde filosoof Martin Heidegger de ontmoeting van de gestructureerde wereld van de oude Grieken met de mystieke wereld van de Oriënt – of beter gezegd, de chemische reactie tussen die twee. Zo is ook Dark Fire van Joachim Eijlander c.s. een ontmoeting en soms versmelting van culturen. Dat begint al met de vijfdelige Partita voor cello solo opus 31 van Ahmet Adnan Saygun (1907-1991), een Turks componist die de artistieke synthese van Oost en West nastreefde.
Margaretha Coornstra
vrijdag 8 januari 2021 om 01:30
Joachim Eijlander
Joachim Eijlander beeld nd

Naadloos aansluitend volgen twee anonieme, traditionele composities van Azerbeidzjaanse en Turkse herkomst: ‘Sari Gelin’ (naam van een genre, meestal een droevig lied over een onbereikbare geliefde) en ‘Hiçliğe Yolculuk’ (‘Reis naar nergens’). 

Boven de sonore, statige bourdonkwint in de cello fladderen de coloraturen van de duduk, met zijn weemoedige klank als de roep van een nachtvogel. Je reinste magie, vooral daar waar beide instrumenten zich uiteindelijk bijna fluisterend vermengen. Deze twee innige, intieme klaagzangen vormen het huiveringwekkend hoogtepunt van de cd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De geboorte van de moderne jazz

Blue Train, dat John Coltrane opnam in 1957, staat hoog in de ‘beste-jazzplaat-ooit’-lijstjes. Nu is de plaat, opgepoetst en uitgebreid, opnieuw uitgebracht. Het is betoverend om de geboorte van de moderne jazz te horen.

Afbeelding

Moby probeert de tijd te vangen op nieuw ambient album

Grootse muziekprojecten met veel sfeer en associatie kun je moeiteloos overlaten aan de Amerikaan Moby. Nu is er Ambient 23. Het album is een kwestie van ondergaan.

Afbeelding

Eindelijk is de 'nieuwe' Wilco fysiek beschikbaar

Het album Cruel Country van de band Wilco is een dubbelalbum met maar liefst 21 (!) songs, goed voor een luisterrit van vijf kwartier. Een album met een bijna ingetogen sfeer.

Afbeelding

Sam Ryder: 'gewoon' weer een popster erbij

Hoe succesvol kun je zijn als popartiest? Het debuutalbum There's Nothing but Space, Man! van de Britse zanger Sam Ryder kwam eind vorig jaar uit en verschijnt nu al in een 'Super UItra Deluxe'-versie.

Afbeelding

Bob Dylan zong altijd al over sterfelijkheid

Een afscheidsalbum, dachten de media toen Bob Dylan in september 1997 het album Time Out of Mind uitbracht. Hij was maar net aan de dood ontsnapt en tekst en muziek waren donker van timbre. Een kwarteeuw later reconstrueert een cd-box het proces, dat meer overleven en hoop ademt.

Afbeelding

Verzamelalbum Paul Weller origineel, uitgebreid en over de top

De Brit Paul Weller blijft een vat vol originele, kritische en geestige muzikale uitvallen. Het verzamelalbum Will Of The People is zijn tweede compilatiealbum. Soms wat over de top.