Voortreffelijk samenspel van Fernando Riscado Cordas en Izhar Elias

Recensie
Alle klassieke meesterwerken zijn intussen meermaals opgenomen. Wat kun je daaraan nog toevoegen? Steeds vaker kiezen musici daarom voor arrangementen van werken die oorspronkelijk niet voor hun instrumenten zijn bedoeld.
Roel Sikkema
vrijdag 11 december 2020 om 01:30 aangepast 17:46
Afbeelding
beeld nd

Dat gebeurt ook op deze cd, waarin twee gitaristen een arrangement van twee pianosonates van Schubert spelen. Het gaat om de Sonate nr. 13 in A (D 664) en de Sonate nr. 21 in Bes (D 960). Kan dat zomaar? Niet met alle pianomuziek. Snelle, virtuoze delen kun je niet op dezelfde manier op een gitaar spelen als op een piano. Maar als een componist twee melodische thema’s hanteert - zoals Schubert soms deed - zijn twee gitaristen in het voordeel, volgens de twee gitaristen. ‘Elk thema kan zijn eigen specifieke klank krijgen om nog sprekender te zijn.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Muziek bewerkt voor pianotrio alsof ze zo uit de pen van Schubert zijn gevloeid

‘Wat als Schubert zijn liederen had gecomponeerd voor zang en pianotrio?’ Die vraag hield pianist Bas Verheijen bezig. Het bracht hem ertoe een aantal liederen te bewerken voor bariton en het Atlantic Trio.

Afbeelding

Met Lecraes kerkpijn de dansvloer op

De Amerikaanse rapper Lecrae, artiestennaam van de 43-jarige Lecrae Devaughn Moore, staat aan de top van de christelijke hiphop-scene. Hij maakt van een kerkvloer vol pijn alsnog een dansvloer.

Afbeelding

Mooi eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937)

Violist Daniel Rowland en pianist Borys Fedorov brengen een eerbetoon aan componist Valentyn Silvestrov (1937). De kleinste nuances, de geringste wendingen en de subtielste accenten laten ze tot hun recht komen.

Afbeelding

Niek Baar is geobsedeerd door een viool

Van de Efteling naar het concertpodium, met meeslepende muziek. Dat deed violist Niek Baar. Hij geeft met Obsession een visitekaartje af dat je nog lang heugt.

Afbeelding

Deze christelijke rockband trekt gelouterd de huiskamers in. Ze zijn tot rust gekomen

Bijna negen jaar zijn er verstreken sinds Nobuts het album Mwana uitbracht. Er gebeurde veel, in de wereld en binnen de band, die platform werd. Nu zijn er kleinschalige optredens en twee albums online: Goed Gerucht en Pleisters.

Afbeelding

Singer-songwriter SZA voert de albumlijsten aan, maar waar komt haar droeve eerlijkheid vandaan?

Internationaal voert ze de albumlijsten aan en dat valt te begrijpen: singer-songwriter SZA scoort met haar tweede studioalbum SOS een voltreffer. Columnist Gerard ter Horst is enthousiast over haar muziek, maar niet over de teksten.