Voortreffelijk samenspel van Fernando Riscado Cordas en Izhar Elias

Recensie
Alle klassieke meesterwerken zijn intussen meermaals opgenomen. Wat kun je daaraan nog toevoegen? Steeds vaker kiezen musici daarom voor arrangementen van werken die oorspronkelijk niet voor hun instrumenten zijn bedoeld.
Roel Sikkema
vrijdag 11 december 2020 om 01:30
Afbeelding
beeld nd

Dat gebeurt ook op deze cd, waarin twee gitaristen een arrangement van twee pianosonates van Schubert spelen. Het gaat om de Sonate nr. 13 in A (D 664) en de Sonate nr. 21 in Bes (D 960). Kan dat zomaar? Niet met alle pianomuziek. Snelle, virtuoze delen kun je niet op dezelfde manier op een gitaar spelen als op een piano. Maar als een componist twee melodische thema’s hanteert - zoals Schubert soms deed - zijn twee gitaristen in het voordeel, volgens de twee gitaristen. ‘Elk thema kan zijn eigen specifieke klank krijgen om nog sprekender te zijn.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We The Kingdom: ongecompliceerd en verfrissend gevarieerd

Echte rock-’n-roll - fris, energiek en niet te glad geproduceerd - is een genot om naar te luisteren, maar is wel steeds dunner gezaaid. Zeker binnen de gospelmuziek, waarbij de nadruk zo vaak ligt op ‘veilig voor de hele familie’, is het een verademing als een band door zo’n m..

Afbeelding

Het nieuwe studioalbum van soulzanger John Legend – zijn negende alweer - is een dubbelaar met 24 songs en heet LEGEND. Toegegeven: niet alles valt in de categorie legendarisch. Bij een heel aantal tracks rappen en zingen vrienden mee – van Rick Ross, JID tot Ledisi.

Afbeelding

Ellipse is het debuutalbum van het Belinfante Quartet. Het in 2016 opgerichte strijkkwartet profileert zich daarmee op het vlak van gematigd moderne, vernieuwende muziek. Niet heel vreemd voor een ensemble van jonge musici.

Afbeelding

Ella Fitzgerald en een liedje naar aanleiding van Mattheüs

‘Get Thee Behind Me Satan’ was een liedje, een niet zo bekend nummer in het songbook van componist Irving Berlin. De song wordt op dit album live gezongen door de fameuze jazzzangeres Ella Fitzgerald.

Afbeelding

Christine McVie met orkest

Tien nummers en drie kwartier lang neemt Christine McVie ons mee langs songs die haar en Fleetwood Mac, de band waarvan ze deel uitmaakt, kenmerken. De nummers komen ook van haar soloalbums

Afbeelding

Vlinders van nu verdrinken niet meer

Hier en daar werd al een tip van de sluier opgelicht, maar nu is het eindelijk een feit: een muzikaal kinderboek van Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen. Leeftijdsgrenzen worden niet erkend.