Voortreffelijk samenspel van Fernando Riscado Cordas en Izhar Elias

Recensie
Alle klassieke meesterwerken zijn intussen meermaals opgenomen. Wat kun je daaraan nog toevoegen? Steeds vaker kiezen musici daarom voor arrangementen van werken die oorspronkelijk niet voor hun instrumenten zijn bedoeld.
Roel Sikkema
vrijdag 11 december 2020 om 01:30 aangepast 17:46
Afbeelding
beeld nd

Dat gebeurt ook op deze cd, waarin twee gitaristen een arrangement van twee pianosonates van Schubert spelen. Het gaat om de Sonate nr. 13 in A (D 664) en de Sonate nr. 21 in Bes (D 960). Kan dat zomaar? Niet met alle pianomuziek. Snelle, virtuoze delen kun je niet op dezelfde manier op een gitaar spelen als op een piano. Maar als een componist twee melodische thema’s hanteert - zoals Schubert soms deed - zijn twee gitaristen in het voordeel, volgens de twee gitaristen. ‘Elk thema kan zijn eigen specifieke klank krijgen om nog sprekender te zijn.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tachtig jaar mag de Dutch Swing College Band de gebaande paden verlaten. Dixieland perfectioneert, maar omheint ook

Waarom een succesformule veranderen als het niet hoeft? Toch moet ‘DSCB’ iets. Al dwingen tachtig jaar en drie generaties Dutch Swing College Band respect af.

Afbeelding

In zwartwit zingt Bob Dylan een stuk beter

Je kon er op intekenen en voor enkele tientjes twee etmalen kijken; 18 juli 2021 gaf Bob Dylan een live-concert dat wereldwijd werd gestreamd. Vandaag komt het uit op cd.

Afbeelding

Nieuwe akoestische versies van Matthews Southern Comfort-nummers

Op deze plaat van de Matthews Southern Comfort worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd. Grappig genoeg ontbreekt een heruitvoering van ‘Woodstock’.

Afbeelding

Prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is

De twee schijfjes van de Schotse singer-songwriter Dean Owens bevatten achttien prachtige songs waarin zwaarmoedigheid het woestijnzand in de motor is.

Afbeelding

Ingehouden woede staat Bruce het mooist. Na het concert in Nederland veertig jaar terug, naar Nebraska

Bruce Springsteen deed twee fenomenale concerten in Amsterdam, komt terug in Landgraaf en kijkt in een nieuw boek terug op de plaat die hij zou uitkiezen als er maar een mocht blijven: Nebraska.

Afbeelding

Franse kathedraalpracht op debuut-cd Maurits Bunt

De debuut-cd van organist Maurits Bunt laat zijn kunnen horen op het orgel van de Cathédrale Notre Dame van Rodez in de Zuid-Franse regio Midi-Pirénées. Daarbij vallen vooral de ronkende tongwerken op.