‘In muziek gaat het net als in het leven om verwondering. Die ontstaat als je je overgeeft aan het moment’

Interview
Tijdens de lockdown verwezenlijkte Joost Lijbaart (1967) een langgekoesterde wens: het maken van een soloalbum. De drummer van het Yuri Honing Acoustic Quartet maakte cd’s met zijn Group of Friends, Batik en Under the Surface. Het wordingsproces van Free werd een ontdekkingsreis naar binnen.
Johan Bakker
woensdag 25 november 2020 om 09:42 aangepast 12:19
Jazzdrummer Joost Lijbaart: 'Ik wilde vooral een puur en kwetsbaar album maken.’
Jazzdrummer Joost Lijbaart: 'Ik wilde vooral een puur en kwetsbaar album maken.’ beeld Paul Bergen

Als ik uw albums op een rijtje leg, lijken ze steeds dichter bij de kern te komen.

‘Muziek maken in je eentje is als het ondernemen van een reis naar binnen. Tijdens dit proces stelde ik mezelf basale vragen als: waarom ben ik eigenlijk drummer geworden? De stiltes zijn inmiddels net zo belangrijk als de muziek zelf.’

Heeft u die vraag inmiddels beantwoord?

‘Ik begon op mijn zevende met drummen omdat ik het geluid mooi vond, vooral het melodische aspect ervan. Van jongs af aan had ik interesse in het instrumentarium van het klassieke slagwerk. Ik hield van jazz, maar mijn docenten hadden een klassieke opleiding gehad. In 1988 maakten we met de slagwerkafdeling van het conservatorium een reis naar Afrika, waar ik kennismaakte met onder meer ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genesis was soms een openbaring

Vijf decennia lang speelde de formatie Genesis af en toe voor de BBC. Die opnamen zitten nu in een box met vijf cd’s. De muziek is soms een openbaring.

Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.