‘In muziek gaat het net als in het leven om verwondering. Die ontstaat als je je overgeeft aan het moment’

Interview
Tijdens de lockdown verwezenlijkte Joost Lijbaart (1967) een langgekoesterde wens: het maken van een soloalbum. De drummer van het Yuri Honing Acoustic Quartet maakte cd’s met zijn Group of Friends, Batik en Under the Surface. Het wordingsproces van Free werd een ontdekkingsreis naar binnen.
Johan Bakker
woensdag 25 november 2020 om 09:42 aangepast 12:19
Jazzdrummer Joost Lijbaart: 'Ik wilde vooral een puur en kwetsbaar album maken.’
Jazzdrummer Joost Lijbaart: 'Ik wilde vooral een puur en kwetsbaar album maken.’ beeld Paul Bergen

Als ik uw albums op een rijtje leg, lijken ze steeds dichter bij de kern te komen.

‘Muziek maken in je eentje is als het ondernemen van een reis naar binnen. Tijdens dit proces stelde ik mezelf basale vragen als: waarom ben ik eigenlijk drummer geworden? De stiltes zijn inmiddels net zo belangrijk als de muziek zelf.’

Heeft u die vraag inmiddels beantwoord?

‘Ik begon op mijn zevende met drummen omdat ik het geluid mooi vond, vooral het melodische aspect ervan. Van jongs af aan had ik interesse in het instrumentarium van het klassieke slagwerk. Ik hield van jazz, maar mijn docenten hadden een klassieke opleiding gehad. In 1988 maakten we met de slagwerkafdeling van het conservatorium een reis naar Afrika, waar ik kennismaakte met onder meer ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.

Afbeelding

Het orgelspel van Willeke Smits staat

Willeke Smits voelt zich uitstekend thuis op het stoere Hollandse orgel van de Hooglandse Kerk in Leiden. De gekozen tempi zijn aangenaam. De registraties zijn steeds heel passend.