Drie nummers die muziekrecensent Gerard ter Horst in de Top 2000 zou willen zien

Column
Het muzikale circus van de Top 2000 staat weer voor de deur, te beginnen met de stemweek van 1 tot en met 7 december voor de lijst van 2020. Ik heb besloten als ‘onbezoldigd lijstduwer’ op te treden om drie klassiek-mooie popsongs in de lijst te krijgen. Het zijn songs die me nooit onberoerd laten en zonder twijfel tot de canon van de beste tweeduizend liedjes gerekend moeten worden.
Gerard ter Horst
woensdag 18 november 2020 om 19:00 aangepast 10:20
Gerard ter Horst
Gerard ter Horst beeld Dick Vos

The Scene, ‘Open’

De Nederlandse band The Scene, geformeerd rond frontman Thé Lau (1952-2015), de man met de krakende stem, geniet grote bekendheid met ‘Iedereen Is Van De Wereld’ en ‘Blauw’. Dat zijn twee monumentale songs uit de Nederpop. Maar hun allermooiste song is toch echt ‘Open’, al in 1992 verschenen en in 2007 in een betere versie nogmaals opgenomen.

Aan die versie uit 2007 is alles goed: de gekwelde zang van Lau, de slidegitaar die gaandeweg op de achtergrond begint te dreinen, de subtiele snaredrum die invalt. En een tekst die ik opvat als banier tegen alles dat wil verstikken, onderdrukken, onder het vloerkleed vegen. ‘Openheid beschermt beter dan het hardste pantser’, las ik ooit als motto van ND-columnist Adrian Verbree bij ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.