Actueel muziektheater over het Gilgamesj-epos

Recensie
Het Hexagon Ensemble bestaat alweer dertig jaar. Ter ere daarvan maakten componist Hawar Tawfiq en regisseur/schrijver Marcel Roijaards een gloednieuw werk. Babylon aan de IJssel − Gilgamesj nu is actueel muziektheater, gebaseerd op de oudste literatuur ter wereld.
Margaretha Coornstra
vrijdag 20 november 2020 om 02:00
Hawar Tawfiq en Marcel Roijaards.
Hawar Tawfiq en Marcel Roijaards. beeld Marije van den Berg

Voor het Hexagon Ensemble is 2020 een extra spannend jaar. Dat begon al met de vraag: krijgen we subsidie voor ons jubileumproject? Toen die bevestiging kwam en men in april aan de slag kon, diende zich een tweede onzekerheid aan: hoe gaat het straks met de coronamaatregelen? Tja, eigenlijk had Babylon aan de IJssel − Gilgamesj nu half november in première moeten gaan, tijdens het Bossche festival November Music. Maar November Music is afgelast en de première verschoven naar 2021. Wel hebben de makers goede hoop dat er dit jaar alvast twee uitvoeringen komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn weinig mensen die beter bekend zijn met de kleedkamers van en de schaterende lach die door Koninklijk Theater Carré kan rollen dan Herman van Veen. Hij stond vaker dan wie dan ook op het podium van de majestueuze zaal aan de Amstel, maar liefst 561 keer.

Afbeelding

Na het maken van een Beethoven-album hebben de Russische pianist Alexander Melnikov en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras zich gestort op twee cellosonates van Chopin en Rachmaninov.

Afbeelding

Een jaar geleden maakte Loek van den Berg samen met pianist Daniël van der Duim het album Duologue. Het onlangs verschenen Wayfarer is het debuut van de Rotterdamse saxofonist als bandleider, componist en arrangeur.

Afbeelding

Origineel en beklemmend muziektheater

Het Haagse ensemble Kluster5 heeft een bijzondere samenstelling. Met gitaar, viool, percussie, saxofoon en piano kan het muziek in verschillende genres uitvoeren. Dat gebeurt veelal in werken die speciaal voor het ensemble geschreven zijn.

Afbeelding

Stelling doet unieke Steinmeyer eer aan

Heel wat kerken en organisten zouden hun orgel graag het predikaat uniek meegeven. De hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn en vaste organist Simon Stelling kunnen dat met recht zeggen van hun Steinmeyer-orgel.

Afbeelding

Het leven George Michael was een Griekse tragedie van formaat

2016 was het grote sterfjaar in de popmuziek. David Bowie, Prince, Leonard Cohen en George Michael. Over die laatste is nu een biografie verschenen. Die helpt om zijn muziek te herwaarderen en het gedoe in zijn leven achter ons te laten.