Goede speeltechniek van organist Van Haeften

Recensie
Variaties is de eerste orgel-cd van Hans van Haeften (34), die behalve organist, pianist, dirigent en docent ook componist is. De cd is opgenomen op het Verschueren-orgel van de Eindhovense stadskathedraal Sint Cathrien. Het orgel is met zijn zeventig stemmen een van de grootste orgels van Nederland. Het kan veel volume maken, al overtuigt het instrument het meest met de zachtere stemmen, zoals bij ‘Koraal, variatie en canon ‘Die ons schiep’’, een van de eigen composities op de cd, die Van Haeften prachtig ingetogen speelt.
Frans Tijssen
vrijdag 13 november 2020 om 01:00
Afbeelding
beeld Hans van Haeften

Van Haeften kan technisch veel aan, zoals blijkt uit zijn vertolking van ‘Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema’ (opus 73) van Max Reger. Dat is een groots, maar tegelijk heel heftig werk. In 34 minuten maak je alle stadia door, van verstild tot zeer luid; van rustige tempi tot een rollercoaster van noten die over je heen dendert. De Bach-koralen ‘Ach bleib bij uns’ en ‘Wer nun den lieben Gott’ heeft Van Haeften bewerkt door er eigen stemmen doorheen te weven. Iets wat Bach zelf ook wel deed, maar wat je toch niet vaak tegenkomt. De cd opent en eindigt met een improvisatie in een licht modern klankidioom, net als zijn meeste composities.

+ goede speeltechniek

- orgel aan de scherpe kant in het plenum

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De helende kracht van rauwe en onverbloemde muziek: ‘Liedjes herstellen gebroken mensen’

De Amerikaanse artiest Mary Gauthier maakte een dozijn albums. Ze geeft cursussen songschrijven aan mensen met trauma’s. Daarover schreef ze een boek met als boodschap: ‘Het onzegbare kun je zingen’.

Afbeelding

Titus Tielens. Shades of Life

Er is muziek die als het ware filmbeelden opwekt bij de luisteraar. In Vivaldi’s Vier Jaargetijden hoor je de kou van de winter of de hitte van de zomer. Zo ook bij dit nieuwe album, Shades of Life.

Afbeelding

Wonderschone lofprijzing en smeekbeden

Het vierde studioalbum Esther van het New Yorkse, presbyteriaanse kerkplantersduo Thomas Vito en Monique Aiuto, die samen The Welcome Wagon vormen, kent een aanloop van maar liefst vijf jaar.

Afbeelding

Opgefrist debuut herhaalt sterke punten

Het was een gouden formule voor Caedmon’s Call in 1997. Met een enthousiaste achterban, geworven op campussen, werd de stap naar het grote publiek gezet. Dat bleek ook wel in voor het recept, onder andere dankzij de hoogtijdagen van MTV Unplugged.

Afbeelding

De Bijbel gaat open bij Bob Dylan

Bob Dylan als uitvoerend artiest heeft een houdbaarheidsdatum. Maar als scheppend kunstenaar en schrijver is de man bepaald niet toe aan het rusthuis. In een soort plakboek langs 66 songs presenteert Bob Dylan zijn levensvisie. De Bijbel ligt ook op tafel.

Afbeelding

Dirigent Reinbert de Leeuw was niet doctrinair. Hij dirigeerde muziek van heel verschillende componisten

Als overzichtswerk van de klassieke muziek uit de twintigste eeuw maakt Over de grens weinig indruk. De waarde van het boek ligt in de persoonlijke relatie die Reinbert de Leeuw had met componisten.