Goede speeltechniek van organist Van Haeften

Recensie
Variaties is de eerste orgel-cd van Hans van Haeften (34), die behalve organist, pianist, dirigent en docent ook componist is. De cd is opgenomen op het Verschueren-orgel van de Eindhovense stadskathedraal Sint Cathrien. Het orgel is met zijn zeventig stemmen een van de grootste orgels van Nederland. Het kan veel volume maken, al overtuigt het instrument het meest met de zachtere stemmen, zoals bij ‘Koraal, variatie en canon ‘Die ons schiep’’, een van de eigen composities op de cd, die Van Haeften prachtig ingetogen speelt.
Frans Tijssen
vrijdag 13 november 2020 om 01:00
Afbeelding
beeld Hans van Haeften

Van Haeften kan technisch veel aan, zoals blijkt uit zijn vertolking van ‘Introduktion, Variationen und Fuge über ein Originalthema’ (opus 73) van Max Reger. Dat is een groots, maar tegelijk heel heftig werk. In 34 minuten maak je alle stadia door, van verstild tot zeer luid; van rustige tempi tot een rollercoaster van noten die over je heen dendert. De Bach-koralen ‘Ach bleib bij uns’ en ‘Wer nun den lieben Gott’ heeft Van Haeften bewerkt door er eigen stemmen doorheen te weven. Iets wat Bach zelf ook wel deed, maar wat je toch niet vaak tegenkomt. De cd opent en eindigt met een improvisatie in een licht modern klankidioom, net als zijn meeste composities.

+ goede speeltechniek

- orgel aan de scherpe kant in het plenum

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genesis was soms een openbaring

Vijf decennia lang speelde de formatie Genesis af en toe voor de BBC. Die opnamen zitten nu in een box met vijf cd’s. De muziek is soms een openbaring.

Afbeelding

De status van het concert dat Edward Elgar (1857-1934) in 1919 schreef, leidt tot enige verwarring. Op de cover van het album van Timothy Ridout, Martyn Brabbins en het BBC Symphony Orchestra staat het vermeld als 'Viola Concerto', terwijl het in het boekje 'Cello Concerto' wor..

Afbeelding

Het is niet ongehoord dat een artiest pas op latere leeftijd serieus met muziek aan de slag gaat. De oorspronkelijk Groningse Rotterdammer Geertsma doet het na zijn veertigste met een folk-pop album waarvan de liedjes doen denken aan de kleinkunstige zang van Rob Favier, vermen..

Afbeelding

In de voetsporen van Lauren Daigle

Het was te verwachten. In de nasleep van Lauren Daigles 'You Say' en het album Look Up Child leek een stroom zangeressen die in haar voetsporen treden onvermijdelijk.

Afbeelding

Prima biograffie van Stones-drummer Charlie Watts

Het verhaal van de legendarische drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is nu opgetekend in een biografie. De slagwerker was een huismus, die niets moest hebben van drukte en drankzucht.

Afbeelding

Tegen windmolens kun je niet vechten

Poetin en populisme, neoliberalen en nieuwe armen, windmolens en wielrennen; weinig onderwerpen blijven onbehandeld op Schandalig, het eerste gezamenlijke album van tekstschrijver De Jonge Boschfazant en componist Meindert Talma.