Alles is gezegend, rapt Typhoon op zijn nieuwe album Lichthuis

Recensie
Vijf jaar na de moderne klassieker Lobi da Basi, komt de Zwolse rapper Typhoon (Glenn de Randamie) eindelijk met een langverwacht vervolg: Lichthuis. Hij stelt niet teleur.
Rimme Mastebroek
woensdag 4 november 2020 om 16:18
Rapper Typhoon.
Rapper Typhoon. beeld anp / Remko de Waal

Chillen met God, dat doet Typhoon graag. Dat dergelijke ontspannen geloofstaal goed valt in christelijk Nederland, bleek afgelopen zomer. Nederrapper Typhoon baarde toen opzien in tv-programma Zomergasten toen hij daar vertelde over zijn hervonden geloof. ‘Toen ik jong was ging ik vaak naar het bos om te chillen met God, liedjes te schrijven en te genieten van de natuur. Dan zag ik de trillingen in de lucht als de adem van God.’ Veel christelijke media gingen gretig met de opmerkingen aan de haal.

Op Lichthuis verstopt Typhoon zijn geloof niet. ‘Alles is gezegend’ werd als eerste single van het album naar buiten gebracht en bevat, om er maar kerkelijk jargon bij te pakken, een heuse schuldbelijdenis: Ik deed een hoop dingen f..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Isabella Faust en Les Siècles onder leiding van FrançoisXavier Roth trokken tien jaar geleden de aandacht met historische uitvoeringen van de vroege balletten van Igor Stravinsky (1882-1971).

Afbeelding

Verklankingen van contemplatieve momenten

Dankzij the Beatles ontdekte Wiek Hijmans de klankenrijkdom van de elektrische gitaar. De gitarist en componist bewoog zich van popmuziek via geïmproviseerde jazz naar klassieke muziek.

Afbeelding

Voorspelbaarheid. Niet bepaald een woord dat in het begin met Hillsong United geassocieerd werd, maar sinds de jonge Taya Smith een van de bepalende stemmen werd in het collectief, duikt het vaker op.

Afbeelding

Leeland weet verrassend creatief te pieken

Wauw, dit had ik niet verwacht. Leeland leek een nomadenbestaan te gaan leiden onder muzieklabels, gereduceerd tot twee basisleden (Leeland Mooring, Casey Moore) en met stapsgewijs vlakkere albums. Een neerwaartse spiraal die vaak de voorbode lijkt van een stille aftocht.

Afbeelding

Vijftig jaar kerkmuziek in protestantse kerken

Hans Jansen (1950) heeft als kerkmusicus een respectabele staat van dienst opgebouwd. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum in 2022 is een cd uitgebracht, als illustratie van wat hij in die periode heeft gecomponeerd.

Afbeelding

Masato Suzuki dirigeert de Matthäus-Passion: 'Ik vind nederigheid bij de uitvoering heel belangrijk'

Masato Suzuki dirigeert deze weken de Matthäus-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en op diverse plekken in ons land te horen. ‘De eerste cd met vocale muziek die ik kreeg, was de Matthäus-Passion.’