Luister naar

Viral: Maurice de Hond zondigde tegen LinkedIn en mag het platform niet meer gebruiken

Nieuws
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: LinkedIn verwijdert Maurice de Hond.
zaterdag 15 augustus 2020 om 15:22 aangepast 19:01
Maurice de Hond
Maurice de Hond beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Eerst werden posts, gedeeld door opiniepeiler Maurice de Hond, geblokkeerd door LinkedIn. Daarna raakte het geduld van het netwerkplatform echt op. Die verwijderde zijn account, omdat ze zijn digitale gedrag niet meer trok. De Hond deelde verschillende links naar artikelen op zijn site, waarin hij kritiek uit op het coronabeleid van het kabinet. Er moet volgens hem meer aandacht komen voor ventilatie om verspreiding van het virus via aerosolen te voorkomen.

‘Inderdaad kan ik niet meer op LinkedIn en kunnen mijn bijna 20.000 contacten op LinkedIn mij niet meer vinden’, schrijft de opiniepeiler bij het plaatsen van een screenshot van een LinkedIn-scherm dat hij te zien kreeg na het inloggen. Het netwerkplatform zou gedrag hebben geconstateerd ‘dat in strijd lijkt te zijn met onze servicevoorwaarden’.

LinkedIn liet weten dat het alleen met een gebruiker zelf communiceert over acties tegen een account. ‘We hebben duidelijke voorwaarden en gemeenschapsregels en we verwachten dat al onze leden zich daaraan houden.’

Maar door LinkedIn geblokkeerd worden, verschilt eigenlijk weinig van door De Volkskrant al maanden genegeerd/geridiculiseerd te worden, laat De Hond weten in een tweet. ‘Zoek maar eens via Google op “Maurice de Hond Volkskrant Corona” en je snapt wat ik bedoel.’

Op sociale media is opnieuw een debat ontstaan over de macht van socialemediabedrijven. Dat LinkedIn, dochterbedrijf van Microsoft, mensen op deze manier op de vingers tikt, valt niet in goede aarde bij socialemediagebruikers. Die bestempelen de actie als censuur en komen op voor de opiniepeiler.

‘Amerikanen hanteren openlijk censuur in Nederland!’, schrijft een verontwaardigde LinkedIn-gebruiker.’ Schandalig, reageert een twitteraar. ‘Vroeger noemden ze dat iemand de mond snoeren. Anno 2020, hoe zullen we dit nu gaan noemen, #gedigiblokt.’ Als je je erbij realiseert dat LinkedIn een dochter van Microsoft is vraag je je af wat de volgende stap is, schrijft een man. ‘Gaan ze straks ook e-mail en opslagdiensten censureren of plotsklaps sluiten? Stopt je Word of Excel?’

Censuur? Welnee, zeggen critici. De ‘continu grove beledigingen van Maurice aan het RIVM en het kabinet vragen erom’. Bovendien vinden ze ‘tegen socialemediabedrijven aantrappen’ zodra een gebruiker wordt geblokkeerd wel erg makkelijk. Het ligt aan onszelf, we hadden het eerder kunnen weten, zegt iemand. ‘We zijn dom bezig (geweest) met al de tijd die we geïnvesteerd hebben in deze platforms, zonder enige bescherming. Vanuit een gril of wat dan ook kan al je werk verdwijnen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Inspiratie en frustratie tijdens de Grammy's: Dit waren de hoogtepunten van de muziekavond

De Grammy Awards zijn weer uitgereikt en dat is een jaarlijks feestje op sociale media, want iedereen heeft een mening over de winnaars, verliezers, outfits en speeches.

Afbeelding

Schattige speklappen

Ze zien er zo schattig uit. Toch lijken varkens nu weinig geliefd. De veestapel moet van de overheid met de helft inkrimpen. Andere Tijden kijkt in de special Een Onsje Minder terug op vergelijkbare situaties in het recente verleden.

Afbeelding

Een belangrijke avond voor de muziekindustrie

Dit weekend vindt de 65e jaarlijkse Grammy Awards-ceremonie plaats in Los Angeles. Op sociale media is de spanning onder fans van genomineerden al aanwezig.

Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.