Luister naar

Viral: Streamers beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Achtergrond
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: grensoverschrijdend gedrag in de game-industrie.
Erwin Vogelaar
woensdag 24 juni 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld afp / Brendan Smialowski

Games streamen is een hele eigen industrie. Mensen spelen games en delen dat via een videoplatform, terwijl ze commentaar leveren. Hoe groot die industrie is? Deze week werd bekend dat streamingplatform Mixer van Microsoft stopt, en een van de bekendste streamers, Ninja, werd zestig miljoen dollar geboden om dan maar bij Facebook te komen streamen.

Gamestreamers zijn voornamelijk populair bij kinderen. Die zien de streamers als hun helden. Maar zijn deze streamers wel zo keurig?

Tientallen vrouwen hebben de afgelopen dagen via Twitter hun verhaal gedaan over mannen in de game-industrie die seksueel overschrijdend gedrag hebben vertoond. Van opmerkingen en aanrakingen waardoor de vrouwen zich tijdens evenementen onveilig voelden tot verkrachting. Met name enkele bekende streamers worden genoemd, onder wie een streamer op YouTube met 3,2 miljoen volgers.

Streamer Nati Casanova plaatste maandag een emotionele video op Twitter, waarin ze uitlegt dat ze door de verhalen van andere vrouwen erachter is gekomen dat ze een soortgelijke situatie heeft meegemaakt. Ze beschuldigt een streamer, die op streamingplatform Twitch drie miljoen volgers heeft, ervan haar verkracht te hebben.

Twitch heeft via Twitter gereageerd op de verhalen van vrouwen: 'We nemen beschuldigingen van seksuele intimidatie en wangedrag uiterst serieus.' Het bedrijf stelt de accounts te onderzoeken en samen te werken met de politie als het nodig is. 'We zijn dankbaar voor de moed die is getoond door degenen die naar voren zijn gekomen om over hun ervaringen te praten. We doen er alles aan om de streaminggemeenschap voor iedereen veiliger te maken.'

In de reacties zijn mensen kritisch op het bedrijf. 'Doe nu iets aan de transfobe en homofobe haat op je platform', schrijft iemand. Een ander reageert met: 'Acties spreken luider dan woorden.'

Het is niet de eerste keer dat vrouwen zich uitspreken over seksuele intimidatie in de game-industrie. Vorig jaar augustus zijn er via Twitter ook vele vrouwen naar voren gekomen om over hun ervaringen te praten. Helaas zal dit waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. Of zoals Twitter-gebruiker pokimane zegt: 'Als je denkt dat er op dit moment veel beschuldigingen van aanrandingen uitkomen, weet dan dat er nog zoveel meer mensen zijn die te bang zijn om hun stem te laten horen.' <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mevrouw Post zit in een verpleeghuis: 'De mensen zijn knettergek. Het is hier net een gesticht'

Samen met haar drie kanaries is mevrouw Post onlangs in een verpleeghuis komen wonen. Sarah en David delen op LinkedIn hoe zij haar nieuwe thuis tijdens een bewonersoverleg evalueert.

Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'