Luister naar

Vanavond op TV: Zo kom je bij de Belgische Special Forces

Nieuws
Wie is sterk, slim en volhardend genoeg om bij de Special Forces te kunnen? De Belgische presentator Tom Waes zoekt Vlamingen die de loodzware selectie doorkomen.
zaterdag 7 december 2019 om 03:00
Vanavond op TV: Zo kom je bij de Belgische Special Forces
Vanavond op TV: Zo kom je bij de Belgische Special Forces vrt

Geen enkel onderdeel van het Belgische leger heeft zulke zware toelatingseisen als de Special Forces, vergelijkbaar met het Nederlandse Korps Commandotroepen. Slechts 2 procent van de mensen die zich aanmelden – eigenlijk altijd goedgetrainde militairen – komt door alle tests heen. De taken die deze soldaten moeten volbrengen, zijn ook zwaar en vinden plaats onder hoge druk: het infiltreren in vijandelijk gebied, het arresteren van oorlogsmisdadigers.

Als er bij zulke acties iets belangrijk is, dan is het dat je moet kunnen rekenen op de man naast je. Het gevolg is dat de Special Forces constant onderbezet zijn. Reden voor het Belgische leger om tv-presentator Tom Waes te vragen voor een televisieprogramma over hoe je bij deze geheimzinnige Special Forces kunt komen.

Uit de vijfduizend aanmeldingen heeft Waes vijftien Vlamingen geselecteerd. Stuk voor stuk topatleten, doorzetters en spierbundels, voormalige Belgische kampioenen atletiek en triatlon. Elf mannen en vier vrouwen. Van havenarbeider Thomas (29) tot sportcoach Feike (27).

Tot dusver kwam er nog nooit een vrouw door de tests. Vrouwen zijn in het nadeel, geeft instructeur Fry toe. Ze hebben minder spierkracht en minder testosteron. Nee, het programma wordt voor hen niet aangepast. De harde werkelijkheid past zich ook niet aan. ‘Het is geen spel’, zegt Waes tegen de deelnemers in de bus, voordat die het militaire terrein in Hevelee op rijdt. In Kamp Waes hebben regie en presentator geen idee wat de instructeurs van de Special Forces voor hen in petto hebben. Ze weten alleen dat het afzien wordt en pijn gaat doen. Dat begint al bij de Bergham-run: acht kilometer afleggen in minder dan vijftig minuten met twintig kilo bepakking op de rug. Er zijn mensen met een uitstekende conditie die hieraan kapotgaan, zegt de instructeur. Wat volgt, zijn beelden van lijden, de camera ingezoomd op de verwrongen gezichten.

Wat de deelnemers precies beweegt om zich aan zo’n loodzwaar regime te onderwerpen, wordt niet erg duidelijk. Er wordt iets gezegd over jezelf bewijzen en grenzen verleggen. Riet, voormalig Belgisch kampioene atletiek, vertelt over het gat waarin ze viel na haar topsportperiode. Alsof het leger haar leven opnieuw zin moet geven.

Waes betoont zich een pastoraal begaafde begeleider van de afgebeulde mensen. ‘Je mag trots zijn op jezelf!’, klinkt het als Riet lijkbleek is afgevallen. Na deze aflevering volgen er nog negen, al is het vooralsnog een raadsel hoe iemand dit trainingsregime tot het eind toe kan overleven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.