Luister naar

Vanavond op tv: Innemende Egbers beziet Ierland door eigen ogen

Nieuws
En weer steekt Tom Egbers de Noordzee over, na Engeland nu voor een tv-serie naar Ierland. Met de brexit voor de deur staat Ierland aan de vooravond van ingrijpende veranderingen.
zaterdag 23 november 2019 om 03:00
Vanavond op tv: Innemende Egbers beziet Ierland door eigen ogen
Vanavond op tv: Innemende Egbers beziet Ierland door eigen ogen ntr

De Ierse komiek Andrew Maxwell treedt vooral op in Engeland. ‘Daar zijn veel steden die humor nodig hebben’, zegt hij grijnzend.

Wie graag het beeld van een grauw Ierland wil corrigeren, moet vanavond kijken naar de eerste aflevering van de serie Toms Ierland. Maxwell draait het traditionele beeld dat veel Europeanen van Ierland hebben, vakkundig om. En meteen toont hij ook aan hoe belangrijk Engeland, vaak gezien als arrogante overheerser, voor veel Ieren is: ‘Om succesvol te zijn, moet je naar Engeland verhuizen.’

Toms Ierland is gemaakt door presentator en journalist Tom Egbers. Hij reisde over het eiland, bezocht er de republiek Ierland en het Noord-Ierse deel, dat – tot boosheid van veel inwoners – nog altijd deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

In zes wekelijkse afleveringen probeert Egbers de ziel van de Ieren bloot te leggen. Vanavond spreekt hij met hen over onder meer de eeuwenoude Keltische taal Gaelic. Veel Ieren spreken het niet meer, maar willen het wel graag leren. Zij kunnen in de leer bij radiopresentatrice Ola Majekodunmi; uitgerekend deze Nigeriaanse-van-geboorte spreekt het Gaelic vloeiend.

Het gesprek met Majekodunmi is een van de pareltjes in de eerste aflevering van Toms Ierland. In latere afleveringen zal het onder meer gaan over de Rooms-Katholieke Kerk, volkssport rugby en de onontkoombare Ierse pub.

Dat Egbers een prima programmamaker is, liet hij eerder zien met Toms Engeland. In die serie onderzocht hij vorig jaar wat de staat is van het land van zijn moeder. In Toms Ierland bekijkt Egbers hoe het met Ierland is, het land van zijn betovergrootvader Thomas Duffy (zie foto). Die vluchtte in de negentiende eeuw voor de beruchte Ierse hongersnood naar Engeland.

Stond in Toms Engeland de brexit centraal, ook in de nieuwe serie is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet te missen. Bij de meeste Ieren, in Ierland en in Noord-Ierland, is de brexit impopulair. De Noord-Ieren stemden in 2016 in meerderheid tegen de brexit.

Wat dwarszit, is de ‘imperialistische kijk’ van de Britten, vertelt een van Egbers’ gesprekspartners. Of zoals een scholier in het Noord-Ierse Belfast het zegt: ‘We zijn straks geen deel meer van de EU; dat neemt Londen ons af.’

Dit steekt, juist omdat de brexit misschien wel meer gevolgen heeft voor de Ieren, dan voor de Engelsen zelf. Denk ook aan het nog steeds sluimerende conflict in Noord-Ierland. Egbers’ gesprekspartners hebben opmerkelijk vaak dezelfde vrees: dat de Ierse burgeroorlog straks weer oplaait.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.

Afbeelding

De jongen met de helm

De eerste dag op school is voor iedereen spannend, maar zeker als je August Pullman bent, een 10-jarige jongen met een misvormd gezicht.

Afbeelding

waarom hulp tekortschiet

De EO-documentaireserie Verloren Kinderen maakte vorige week de nodige reacties los op sociale media. In de serie volgt documentairemaker Sahar Meradji maandenlang drie zogenoemde probleemgezinnen. In Nederland groeien meer dan 80.000 kinderen op in dit soort gezinnen.

Afbeelding

Weg met de zoetsappigheid. Waarom is de antifeestdagenfilm zo populair?

Alleen al dit jaar gaan er zo’n 170 nieuwe kerstfilms in première. De meeste daarvan zijn romantische komedies, maar lang niet allemaal. Er is een heel genre aan duistere films die inspelen op ‘kersthaat’.