Luister naar

Vanavond op tv: Innemende Egbers beziet Ierland door eigen ogen

Nieuws
En weer steekt Tom Egbers de Noordzee over, na Engeland nu voor een tv-serie naar Ierland. Met de brexit voor de deur staat Ierland aan de vooravond van ingrijpende veranderingen.
zaterdag 23 november 2019 om 03:00
Vanavond op tv: Innemende Egbers beziet Ierland door eigen ogen
Vanavond op tv: Innemende Egbers beziet Ierland door eigen ogen ntr

De Ierse komiek Andrew Maxwell treedt vooral op in Engeland. ‘Daar zijn veel steden die humor nodig hebben’, zegt hij grijnzend.

Wie graag het beeld van een grauw Ierland wil corrigeren, moet vanavond kijken naar de eerste aflevering van de serie Toms Ierland. Maxwell draait het traditionele beeld dat veel Europeanen van Ierland hebben, vakkundig om. En meteen toont hij ook aan hoe belangrijk Engeland, vaak gezien als arrogante overheerser, voor veel Ieren is: ‘Om succesvol te zijn, moet je naar Engeland verhuizen.’

Toms Ierland is gemaakt door presentator en journalist Tom Egbers. Hij reisde over het eiland, bezocht er de republiek Ierland en het Noord-Ierse deel, dat – tot boosheid van veel inwoners – nog altijd deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk.

In zes wekelijkse afleveringen probeert Egbers de ziel van de Ieren bloot te leggen. Vanavond spreekt hij met hen over onder meer de eeuwenoude Keltische taal Gaelic. Veel Ieren spreken het niet meer, maar willen het wel graag leren. Zij kunnen in de leer bij radiopresentatrice Ola Majekodunmi; uitgerekend deze Nigeriaanse-van-geboorte spreekt het Gaelic vloeiend.

Het gesprek met Majekodunmi is een van de pareltjes in de eerste aflevering van Toms Ierland. In latere afleveringen zal het onder meer gaan over de Rooms-Katholieke Kerk, volkssport rugby en de onontkoombare Ierse pub.

Dat Egbers een prima programmamaker is, liet hij eerder zien met Toms Engeland. In die serie onderzocht hij vorig jaar wat de staat is van het land van zijn moeder. In Toms Ierland bekijkt Egbers hoe het met Ierland is, het land van zijn betovergrootvader Thomas Duffy (zie foto). Die vluchtte in de negentiende eeuw voor de beruchte Ierse hongersnood naar Engeland.

Stond in Toms Engeland de brexit centraal, ook in de nieuwe serie is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet te missen. Bij de meeste Ieren, in Ierland en in Noord-Ierland, is de brexit impopulair. De Noord-Ieren stemden in 2016 in meerderheid tegen de brexit.

Wat dwarszit, is de ‘imperialistische kijk’ van de Britten, vertelt een van Egbers’ gesprekspartners. Of zoals een scholier in het Noord-Ierse Belfast het zegt: ‘We zijn straks geen deel meer van de EU; dat neemt Londen ons af.’

Dit steekt, juist omdat de brexit misschien wel meer gevolgen heeft voor de Ieren, dan voor de Engelsen zelf. Denk ook aan het nog steeds sluimerende conflict in Noord-Ierland. Egbers’ gesprekspartners hebben opmerkelijk vaak dezelfde vrees: dat de Ierse burgeroorlog straks weer oplaait.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Meldoria' is een nieuwe emotie van GPT-4. 'Dit is beter werk dan een mens zou kunnen leveren'

Het nieuwere GPT-4 zorgt voor zowel kansen als gevaren, en de reacties lopen uiteen. Zo is de chatbot tegenwoordig zelfs in staat om een nieuwe emotie te creëren. ‘Dat is ongelofelijk.'

Afbeelding

Door het graven in de familiegeschiedenis, wordt ook veel duidelijk over de geschiedenis in het algemeen

In Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Wie waren hun voorouders, wat deden ze? Vanavond gaat cabaretier, ondernemer en televisiemaker Joep van Deudekom op onderzoek uit.

Afbeelding

Uitvoerige geschiedenisles wordt met een Tom Waes-sausje toegankelijk gemaakt

Tom Waes is weer terug met een reisprogramma: een reis door de geschiedenis van Vlaanderen. Met Het Verhaal van Vlaanderen wil hij van abstracte geschiedenis iets meeslepends maken.

Afbeelding

Ernstig pestfilmpje raakt gevoelige snaar in Duitsland: 'Dit zijn gewoon sadisten'

Het is een video die weinigen koud zal laten. Een groepje meisjes omsingelt een ander meisje dat angstig om zich heen kijkt. Ook is te zien dat de pesters zich pas terugtrekken als een volwassene hen aanspreekt

Afbeelding

Bijna-doodervaring van Tim Hofman: 'Een automobilist reed twintig jaar geleden dwars door me heen'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: presentator Tim Hofman blikt terug op een ernstig ongeluk dat hem bijna zijn leven kostte.

Afbeelding

Op een dag ging het mis

Juliette kende haar opa Wim Aloserij als een opgewekte, praatgrage man die altijd grapjes maakte. Over de gruwelen die hij in de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, praatte hij niet. Na zijn overlijden reist Juliette naar de plekken van herinnering van haar opa.