Luister naar

Vanavond op TV: Het is de vraag of de remake van This is Us het gaat redden

Nieuws
Nederland is een nieuwe dramaserie rijker. Vanavond wordt deel twee van Dit zijn wij uitgezonden. Een serie over een 35-jarige drieling: Katja, Kasper en Edgar. Ze worstelen elk met hun eigen problemen.
donderdag 21 november 2019 om 03:00
Vanavond op TV: Het is de vraag of de remake van This is Us het gaat redden
Vanavond op TV: Het is de vraag of de remake van This is Us het gaat redden kro-ncrv / Tom Cornelissen

Dit zijn wij schakelt tussen heden en verleden. Van Anna en Johan en hun drie jonge kinderen naar de kinderen als ze volwassen zijn. Katja (Esmée van Kampen) worstelt al haar hele leven met haar gewicht, Kasper (Kay Greidanus) met zijn carrière en Edgar (Romano Haynes) met zijn afkomst. Katja zit bij een afvalclub, Kasper wil onder zijn soapcontract uit en Edgar heeft zijn biologische vader gevonden.

In de serie wordt goed geacteerd. En over de beelden die zich zo’n dertig jaar geleden afspelen, is goed nagedacht. Zo staan er drie pakjes Tjolk op tafel. Dit merk zuiveldrank kwam in 1977 op de markt. De jonge Kasper slaapt onder een dekbed met de afbeelding van voetballer Marco van Basten, gordijnen en de kleding kloppen.

De onderwerpen die zowel in het nu als in het verleden aan de orde komen, zijn menselijk. En dat geldt voor zowel de dingen waartegen de kinderen als voor die waartegen de volwassenen aanlopen. Gaat Kasper het bijvoorbeeld op het schoolplein voor zijn broertje opnemen als dat betekent dat hij buiten de populaire groep gaat vallen? En hoe gaat moeder Anna haar dochter helpen met afvallen zonder daarbij alle nadruk te leggen op haar gewicht? En hoe houden Anna en Johan hun huwelijk goed als de sleur toe begint te slaan?

Vanavond dus deel twee. Om dat goed te kunnen volgen, is het aan te bevelen deel één eerst te kijken. In de eerste aflevering wordt uit de doeken gedaan hoe het gezin van Johan (Vincent van der Valk) en Anna (Fockeline Ouwerkerk) aan hun bijzondere samenstelling komt. Anna staat op het punt om te bevallen van een drieling. Ik keek het eerste deel samen met een goede vriend. Ik genoot. Van het acteerwerk – vooral van dat van Esmée van Kampen en Fockeline Ouwerkerk – van de setting, de sores, hoe de karakters daarmee omgaan en de verrassende wending in het verhaal.

Mijn vriend keek anders. Hij zag scènes en hoorde teksten die hij al eerder zag en hoorde. Alleen dit keer in het Nederlands en met andere acteurs. Hij keek al naar This is Us, de Amerikaanse dramaserie die aan Dit zijn wij ten grondslag ligt. Ik ken zijn gevoel. Ik had hetzelfde met de remake van de Deense Rita, een serie over een alleenstaande moeder die lerares is. In het Nederlands werd het Tessa, met Thekla Reuten in de hoofdrol. De Deense serie heeft drie seizoenen. Bij de Nederlandse remake bleef het bij één. Mogelijk vergaat het Dit zijn wij ook zo. Bij Tessa bleef het aantal kijkers steken op 900.000. De makers vonden dat te weinig om met de serie door te gaan. Naar Dit zijn wij keken 832.000 Nederlanders.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.