Luister naar

TV Vooraf: De hoofdenaffaire ontleed

Nieuws
Nepnieuws lijkt iets van de laatste tijd. De Amerikaanse president Donald Trump noemt kranten en televisie regelmatig ‘fake news’ en ook in Nederland worden media beschuldigd. Maar in 1989 was ook al sprake van nepnieuws: de beruchte hoofdenaffaire van Brandpunt.
Auke van Eijsden
dinsdag 6 februari 2018 om 03:00
TV Vooraf: De hoofdenaffaire ontleed
TV Vooraf: De hoofdenaffaire ontleed human

De onderzoeksredactie van Argos duikt in deze aflevering van Medialogica in een lugubere zaak: de hoofdenaffaire. Eind vorige eeuw meldt KRO’s Brandpunt dat er sprake is van handel in menselijke lichaamsdelen. Hoofden die bestemd zijn voor medisch wetenschappelijk onderzoek, worden onder meer gebruikt voor ‘bizarre seks’ of voor op de schoorsteen. Dat zou althans blijken uit de reportage. Maar klopt dat wel? Voor een reconstructie van de zaak onderzoekt Medialogica eerst een andere uitzending van Brandpunt, over een drugslaboratorium waar xtc-pillen zouden worden gemaakt. In de uitzending wordt een fabrikant geïnterviewd. Het blijkt echter de geluidsman te zijn, die onherkenbaar in beeld is gebracht. De kijker is daarvan niet op de hoogte. De opzet is bedacht door journalist Willibrord ­Frequin, die dat niet meldt aan zijn eindredacteur Ton Verlind.

De zaak wordt vergeten. Frequin gaat aan de slag met een tip die hij tijdens de reportage kreeg: drie mannen zouden in het bezit zijn van vijf menselijke hoofden. Verlind en Frequin spreken met de mannen af in een Amsterdams café. Ze krijgen later ook bewijs: in een donkere kamer zijn de hoofden tentoongesteld. De lichaamsdelen worden te koop aangeboden aan het team van Brandpunt, dat daarop ingaat. 5000 gulden kosten de vijf hoofden. ‘Het feit dat de hoofden ongevraagd aan ons werden aangeboden, bewijst dat er in wordt gehandeld’, zegt Verlind daarover.

De hoofden worden onderzocht door deskundigen. Ook de politie duikt op de zaak en pakt Johan de V. op. Hij bekent de hoofden te hebben verkocht aan Brandpunt. De politie ontdekt daarnaast dat de rol van de geluidsman groter is dan gedacht: een tussenpersoon in de hoofdenzaak, die in de uitzending onherkenbaar geïnterviewd wordt, heeft de schoenen van de geluidsman aan. De politie houdt een persconferentie waarin alle zaken aan het licht worden gebracht. Daardoor slaat de beeldvorming om. De uitzending van Brandpunt zou ‘een verzonnen reportage’ zijn, een ‘nepuitzending’. ‘We zijn journalisten, maar ook gewoon mensen’, zegt Verlind. ‘Er worden nu eenmaal fouten gemaakt.’ Maar is daarmee de hele hoofdenaffaire onzin? Of heeft Brandpunt zich gewoon aan de feiten gehouden. Dat laatste, vinden KRO-medewerkers. Brandpunt reconstrueert de zaak en probeert uitsluitsel te geven.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren. De menselijke hoofden zijn in de uitzending namelijk duidelijk zichtbaar in beeld gebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Foto van paus met pufferjas is nep: een grap met een waarschuwing

Het wordt steeds makkelijker om nepfoto’s te maken via kunstmatige intelligentie. Aanvankelijk waren deze foto’s nog duidelijk te herkennen als creaties. Inmiddels zijn de resultaten haast niet meer van echt te onderscheiden.

Afbeelding

De weduwen in deze film zijn geen heldinnen, maar vrouwen die het beste van hun leven proberen te maken

In de film Widows, vanavond op Veronica, houdt de Europese filmmaker Steve McQueen Amerika opnieuw een spiegel voor. En dat spiegelbeeld is verre van geromantiseerd.

Afbeelding

Boer zoekt Vrouw gaat Europa in, maar vermijdt stikstof en BBB. 'Gaat niet over politiek, maar over liefde'

Het populaire programma Boer zoekt Vrouw komt dit jaar met een internationale editie. Vijf boeren uit verschillende landen in Europa gaan met hulp van Yvon Jaspers de zoektocht naar de liefde aan.

Afbeelding

CEO van TikTok verdedigt zijn app tegenover Amerikaanse Senaat: 'Ik ben zo dankbaar voor jullie allemaal'

TikTok ligt onder de loep bij de Amerikaanse Senaat. Maar lang niet alle senatoren hebben kaas gegeten van dit medium, blijkt uit de kritische vragen aan topman Shou Zi Chew.

Afbeelding

Wim de Bie (1939-2023) was een serieuze grappenmaker en dwarsdenker

Hij verbond de typetjes die hij speelde met zijn echte persoon. Wim de Bie was verbijsterd over en betrokken bij maatschappelijk onrecht en menselijke ondeugden. Hij was meer dan alleen satiricus.

Afbeelding

Drie maanden in het donker in het onweerstaanbare Scandinavische noorden

Een vrouw staat met een kind op de heup in de deuropening. Een man loopt glimlachend op haar af. Het is een beeld uit Het Hoge Noorden, over Nederlanders in Noorwegen en Zweden. Maar niet alles is idyllisch.