TV Vooraf: Pepe googlede het recept
Glühwein wordt gedronken tijdens de wintersport en rond de feestdagen. Is het wijn of een kruidendrankje? En hoe kan het dat het zo goedkoop is? De Keuringsdienst van Waarde gaat op onderzoek uit.
Is het lekker? ‘Je moet ervan houden’, is het antwoord van een verkoper. Haar doet het meteen denken aan ijs en de koek-en-zopietent. Daar is naast warme chocolademelk meestal ook glühwein te koop.
De hoogzwangere presentatrice Marijn Frank gaat met een aantal flessen langs bij Ronald de Groot van Perswijn. Ze gaan proeven met deze wijnexpert. En omdat ze alles toch weer uitspugen, durft ze wel mee te doen. De Groot is zichtbaar geen fan van het kruidige brouwsel. Ze kijken, ruiken, proeven en komen tot de ontdekking dat er grote onderlinge verschillen zijn. Er zijn glühweins die lijken op zoete Spaanse wijn, maar er zijn er ook die meer aan limonade doen denken. De ene glühwein ruikt naar kruidnagel en de volgende heeft een gebrande lucht.
De twee proeven de glühwein overigens koud. En dat is natuurlijk niet hoe het hoort.
Presentator Ersin Kiris reist verder af, naar Duitsland de bakermat van de glühwein. Ekris gaat naar een Duitse kerstmarkt. Als kijker voelt dat vreemd zo na de aanslag in Berlijn. De beelden zijn gemoedelijk en vredig, maar een kerstmarkt staat voorlopig niet alleen meer voor ‘gemütlichkeit’. In een grote loods proeft hij de ‘echte’ glühwein bij een specialist. Deze keer natuurlijk warm. De basis is een goede rode wijn, aldus de maker. Hij kan zich voorstellen dat van slechte wijn ook glühwein te maken is, mits je er veel kruiden aan toevoegt, want daar draait het uiteindelijk om.
De juiste en goed gedoseerde ingrediënten: sinaasappel en kaneel bijvoorbeeld. De wijn wordt trouwens opgewarmd in een waterkoker. Daar gaat ook een beetje van de door Kiris meegebrachte goedkope glühwein in. Beide heren vinden die minder lekker. Het is een Spaanse glühwein gemaakt volgens traditioneel Duits recept. Daar komen we bij het allerleukste deel van het programma. Kiris bezoekt de man achter dit recept. De Spanjaard Pepe die in een klein Spaans dorp van goedkope rode wijn glühwein maakt. Niet volgens een eeuwenoud familierecept, maar naar aanleiding van wat gegoogel. De Spaanse wijnmaker legt uit dat hij, toen hem werd gevraagd om glühwein te maken, geen idee had wat het eigenlijk was. Hij is het gaan googelen en heeft drie verschillende recepten gevonden en gemaakt. Zijn klant koos de lekkerste variant, en dat is de glühwein met ‘traditionellen Familienrezept’. De drank is zo goedkoop omdat hij wordt aangelengd met druivensap (most). Pepe houdt zelf meer van sangria.
Keuringsdienst van waarde, kro-ncrv, npo 3, 20.30-21.05 uur.