Luister naar

TV Vooraf: De Muur in Detroit

Nieuws
Wat weet een mens van Detroit? Het is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Michigan. Het was een autostad, maar daar kwam flink de klad in. In de jaren negentig en nul was het werkloosheid, fabriekssluitingen en sloppenwijken alom. De stad raakte zelfs failliet en de misdaadcijfers waren hoog.
Herman Veenhof
zaterdag 31 december 2016 om 03:00
TV Vooraf: De Muur in Detroit
TV Vooraf: De Muur in Detroit vara / Jan Pieter Tuinstra

Nu klinkt een ander verhaal. Net voor Kerst presenteerde Volkwagen in Detroit een nieuwe serie elektrische auto’s van de toekomst. Tegelijkertijd bestaan er in die stad scheidslijnen die de conjunctuur ruimschoots trotseren, niet zomaar tot stand kwamen en dus ook zeker niet zomaar verdwijnen. Het gaat vooral over de muur tussen blank en zwart, in tientallen jaren ontstaan door de enorme opkomst van een fabriekscultuur in een omgeving van blanke, gelovige plattelandsregio’s.

Het is dan ook terecht dat Menno Bentveld (49) voor zijn serie De Muur naar Detroit reist. Hij schetst het als een ui met ringen. De oude hoofdstad van de Amerikaanse auto-industrie heeft een arme en onveilige kern, waar vooral Afro-Amerikanen wonen. Maar in de buitenwijken wonen zeer rijke blanken. Daar zijn ook letterlijk muren opgetrokken, hekken die ‘gated communities’ omheinen, maar ook echte wegblokkades met fysieke obstakels, tegen arme zwarten.

Soms komen die gescheiden culturen gedwongen en door een ellendig voorval tot elkaar. Pas na de moord op een blank en zwart meisje wordt er geprobeerd de segregatie op te heffen. Dat gaat moeizaam, met tegenbewegingen en vol wederzijdse vooroordelen. Het is ook een wereld van angst, waar Obama noch Trump echt betekenis heeft gekregen. Bentveld legt het vast in carports en op veranda’s.

In het tweede seizoen van De Muur trekt Menno Bentveld langs nieuwe en oude muren en hekken op diverse plaatsen in de wereld. Bentveld is voorlopig nog niet klaar. ‘Alleen al in Europa staan er negen nieuwe muren en hekken. En wereldwijd kwamen er minstens vijfenzestig bij. Dat is ruim vier keer zoveel als er tijdens de Koude Oorlog waren. Waar de oude muren vaak bedoeld waren om een vijand de toegang te ontzeggen, willen veel nieuwe muren en hekken vluchtelingen en migranten tegenhouden.’

De Leidse televisiepresentator studeerde ooit theaterwetenschappen, staat nu nog soms op het toneel en maakte naam bij Veronica. Vanaf 1995 werkte hij voor de VARA. Hij nam ooit deel aan Wie is de mol? Hij past helemaal in het nieuwe documentaires maken, met de persoon van de presentator als participant. Dat pakt niet altijd gelukkig uit en verlaagt de gewenste feitendichtheid en het onderzoeksjournalistiek niveau. Hij moet meer Jelle Brandt Corstius en Eelco Bosch van Rosenthal en minder Floortje Dessing doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.